Diós karamellás Marlenka recept
Bővebben - More

6 db 20x30 cm-es tészlaphoz: 10 dkg vajat, 3 evőkanál mézet, 15 dkg porcukrot egy lábosban felolvasztunk, majd hozzáadunk 2 db felvert tojást. Összekeverjük, felmelegítjük (nem szabad forralni) majd teljesen kihűtjük. A teljesen kihűlt folyékony alapanyaghoz hozzáadunk 45 dkg lisztet, 1 púpos evőkanál szódabikarbónát és fél evőkanál 20%-os ecetet. A tésztát jól kidolgozzuk, majd sütőpapíron 6 db 20x30 cm-es lapokat nyújtunk. A tésztalapokat egy tepsi hát oldalán 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük (4 perc elteltével megfordítjuk a tepsit). Karamellkrém: 1 liter tej, 30 dkg cukor, ½ teáskanál szódabikarbóna. A hozzávalókat 2 órán keresztül főzzük. A második órában gyakran kevergetjük a karamellkrémet, majd a tűzhelyről lehúzva teljesen kihűtjük. A kihűlt, besűrűsödött karamellkrémhez adunk 15 dkg darált diót és 50 dkg Mascarponét. Mixer segítségével homogén állagúra keverjük. Pirított dió (tetejére): 15 dkg durvára vágott diót 2 evőkanál cukorral egy serpenyőben megpirítunk, majd hagyjuk kihűlni. A megsült lapokat megkenjünk rummal (vagy rumaromával), majd megtöltjük a mascarponés, darált diós karamellkrémmel. Az utolsó lap tetejére is kerüljön a krémből, majd szórjuk meg a pirított dióval. Az elkészült süteményt 1 napra helyezzük hűtőbe, másnap szeleteljük. Jó étvágyat!

38 views Apr 9