Medvehagymás puliszkatekercs
Bővebben - More

1 bögre kukoricadara, háromszoros mennyiségű folyadék (lehet csak tej vagy fele tej, fele víz), csipet só, csipet őrölt fehér bors, 1 csomag friss medvehagyma (ennek hiányában szárított), 1 db zöld-száras fokhagyma vagy 2 gerezd fokhagyma, 2 ek vaj, 2 ek olíva olaj, 2 dl joghurt, 1 db piros paprika. Elkészítés: A kimért folyadékot felforraljuk, sózzuk majd állandó keverés mellett a kukoricadarát óvatosan beleszórjuk és lassú tűzön folyamatos keverés mellett lassú tűzön készre főzzük. Onnan lehet tudni, hogy elkészült, hogy a kukoricadara besűrűsödik. Amikor kész, tetejére daraboljuk a vajat és lefedjük.10 percig állni hagyjuk, míg a kukoricadara kigőzölődik. Eddig elkészítjük a tölteléket. A medvehagymát felszeleteljük és olajon az apróra vágott fokhagymával kissé megdinszteljük. A kész puliszkát folpackra kiterítjük, egy másik folpackkal betakarjuk, és ½ cm vastagra ellapogatjuk. A tetején lévő folpackot levesszük és a párolt medvehagymát egyenletesen szétterítjük rajta. A puliszkát óvatosan feltekerjük, majd a folpackkal jó szorosan betekerjük. Egy alufóliával ellentétesen megszorítjuk. Fél órára félretesszük, összeállni. Lehet 1-2 órára hidegre téve pihentetni vagy akár egy napot is állni hagyni. Elkészítjük a mártást. A paprikát apróra vágjuk kicsit megsózzuk és a joghurttal összekeverjük. Tálalás: A puliszkatekercset kicsomagoljuk, és pár szeletet levágunk belőle, mellé tesszük a mártást. Lehet hidegen vagy melegen is tálalni. Akár önálló ételként vagy köretként. Lehet tejföllel kikevert túróval is tálalni mártás helyett. Egyszer történt: Egy kedves ismerősöm meghívott egy idős úr születésnapjára. Az idős úr negyven év után először látogatott Magyarországra. Erdélyben született és élete nagy részét az Egyesült Államokban élte, így még gyerekkorából emlékezett a puliszkára. Amikor elétettem a kitálalt puliszkatekercset a régi emlékek hatására annyira elérzékenyült, hogy elsírta magát. Egy szakácsnak ennél nagyobb elismerést, aligha lehetett volna adni.

17 views May 3