A pisztáciafa legideálisabb ültetési ideje a tavasz. Az ültetés előtt fontos a megfelelő helyet kiválasztani a növény számára. A pisztácia szereti a napos helyeket és a jól szellőző talajokat. Ha lehet, kerüljük az olyan helyeket, ahol a talaj gyakran elárasztódik vagy szárazság miatt kiszárad. 

 

A talajt alaposan elő kell készíteni, azaz fel kell ásni és eltávolítani az esetleges gyomokat, köveket. Mellőzzük a humuszhiányos talajokat, és célszerű trágyázni vagy komposzttal dúsítani a talajt. Ha szükséges, végezzük a talaj pH-jának beállítását.

 

Az ültetés előtt a pisztácia ültetési gödrét nedvesítsük be. A gödör legyen legalább 50 cm mély és szélességben nagyjából kétszer nagyobb a növény gyökérzetének méreténél. Helyezzük be a növényt a gödörbe és a gyökereit terítsük szét, majd ültessük el kb. 10 cm mélyen. A gödörben lévő földet rétegezzük vissza a növény gyökerére és nyomkodjuk könnyedén. Az ültetés után öntözzük meg a növényt bőségesen.

 

Az ültetés után a pisztácia gondozása rendkívül fontos. Az első időszakban (1-2 év) minden héten öntözzük meg, különösen a szárazabb időszakban nyáron. A növényt tápoldatozzuk az ültetést követő évben, és ezt évente többször megismételhetjük. Tavasszal és ősszel kell metszeni a pisztácia ágait, hogy az új hajtások könnyebben fejlődjenek.

1. Szerezzen be pisztácia magokat: Pisztáciát általában tavasszal ültetnek, és a magokat a hajtások végén lehet begyűjteni. A magokat áztassa be meleg vízbe, majd hagyja őket ázni legalább 24 órán át.


2. Keresse meg a megfelelő helyet: A pisztácia széles gyökérrendszere miatt szüksége van nagy térre a fejlődéshez, ezért olyan helyet válasszon, ahol elegendő hely áll rendelkezésre. A pisztácia szereti a napos helyet és a jól szellőző talajt.


3. Készítse elő a talajt: A pisztácia a jó minőségű, jól lecsapolt talajt szereti. Ha a talajban nem található elegendő tápanyag, akkor tegyen bele szerves trágyát vagy komposztot.


4. Ültetés: Ültetés előtt ásson egy nagy lyukat a talajba, amely kétszer olyan nagy, mint a gyökérzet. Helyezze a magot a lyukba és takarja be a talajjal. Ügyeljen arra, hogy ne legyen túl mélyen ültetve, mert a magoknak a talajban kell maradniuk.


5. Öntözés: Öntözze az ültetett pisztáciát, hogy a talaj nedves maradjon, de ne legyen vízben áztatva.


6. Ápolás: A pisztáciának rendszeres öntözésre és trágyázásra van szüksége. Ápolja rendszeresen, és távolítsa el az elhalt vagy sérült ágakat, hogy az egészséges növekedést támogassa.


7. Várjon türelemmel: A pisztácia lassan növekszik, és eltarthat néhány évig, amíg érett termést hoz. Várjon türelemmel és gondozza az ültetett növényt, hogy egészséges és termékeny legyen.