A brazil dió (paradió) számos gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik. Az alábbiakban 15 ilyen tulajdonságot sorolok fel:


1. Cukorbetegség kezelése: A brazil dióban található vegyületek segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet.

2. Magas vérnyomás csökkentése: A brazil dióban található vegyületek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, így csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

3. Gyulladáscsökkentő hatás: A brazil dióban található fitokemikáliák csökkenthetik a gyulladást a testben.

4. Baktérium- és gombaellenes hatás: A brazil dióban található vegyületek segíthetnek megakadályozni a baktériumok és gombák növekedését.

5. Fájdalomcsillapítás: A brazil dió kérgéből készült kivonatot hagyományosan fájdalomcsillapítóként használják, például fogfájás vagy menstruációs fájdalom enyhítésére.

6. Gyomor- és bélproblémák kezelése: A brazil dióban található vegyületek segíthetnek megakadályozni a gyomor- és bélproblémákat, például a gyomorfekélyt.

7. Lázcsillapító hatás: A brazil dióban található vegyületek csökkenthetik a lázat és a lázzal járó tüneteket.

8. Vírusellenes hatás: A brazil dióban található vegyületek segíthetnek megakadályozni a vírusok szaporodását.

9. Emésztési problémák kezelése: A brazil dióban található vegyületek segíthetnek javítani az emésztést és csökkenteni az emésztési problémákat.

10. Allergiák enyhítése: A brazil dió kérgének kivonata hagyományosan használatos allergiás reakciók, például asztma vagy ekcéma enyhítésére.

11. Csontok és fogak erősítése: A brazil dió magas kalciumtartalma miatt jótékony hatással lehet a csontok és fogak egészségére.

12. Gyomorfekélyek kezelése: A brazil dió kérgének kivonata hagyományosan használatos gyomorfekélyek kezelésére.

13. Immunrendszer támogatása: A brazil dióban található poliszacharidok segíthetnek az immunrendszer támogatásában.

14. Antioxidáns hatás: A brazil dióban található antioxidánsok segíthetnek megvédeni a testet a szabadgyökök okozta káros hatásoktól.

15. Stressz csökkentése: A brazil dióban található vegyületeknek nyugtató hatásuk lehet, és segíthetnek csökkenteni a stressz szintjét.

 

Mit tartalmaz a brazil dió?


A brazil dió számos tápanyagot és bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez. Itt van néhány fontosabb tápanyag és vegyület, amelyek megtalálhatóak a brazil dióban:

Rendkívül gazdag szelén forrás: A brazil dió különösen gazdag szelén forrás. A szelén esszenciális ásványi anyag, amely számos fontos funkcióban részt vesz a testben, például az immunrendszer működésében és a pajzsmirigy hormonok termelésében.

Egyetlen adag brazil dió, ami általában 1-2 dió közötti mennyiséget jelent, akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat. Ez már fedezi az ajánlott napi szelénbevitelt felnőttek számára. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szelénnek a túlzott bevitele káros hatással lehet a szervezetre, ezért fontos az ajánlott napi mennyiséget betartani. A túlzott szelénbevitel hosszú távon akár szelén-mérgezést is okozhat, ami hasonló tüneteket okozhat, mint a nehézfém-mérgezés. A napi ajánlott mennyiség egészséges felnőttek számára 55 mikrogramm, a felső (maximális) beviteli érték pedig 400 mikrogramm.

Zsírok: A brazil dió rendkívül gazdag zsírtartalommal rendelkezik, körülbelül 67 gramm zsírt tartalmaz 100 gramm dióban. Azonban ezek a zsírok nagyrészt egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak, mint az omega-6 és az omega-9 zsírsavak.

Fehérjék: A brazil dió magas fehérjetartalommal is rendelkezik, mintegy 14 gramm fehérjét tartalmaz 100 gramm dióban.

Szénhidrátok: A brazil dióban található szénhidrátok főleg rostokból állnak, amelyek fontosak lehetnek az emésztőrendszer egészsége szempontjából.

Ásványi anyagok: A brazil dió különösen gazdag szelén forrás, de tartalmaz más fontos ásványi anyagokat is, mint például magnézium, réz és foszfor.

Vitaminok: A brazil dióban megtalálható néhány fontos vitamin, például a B-vitaminok és a C-vitamin.

Bioaktív vegyületek: A brazil dióban találhatóak olyan bioaktív vegyületek, mint a polifenolok, amelyek antioxidáns hatásúak és számos egészségügyi előnnyel járhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a brazil dió magas kalóriatartalommal rendelkezik, így mértékkel fogyasztva javasolt a bevitelük. Egy adag brazil dió általában 1-2 dió közötti mennyiséget jelent.