Adventi gyümölcskenyér (Advent Stollen)
Bővebben - More

Előtészta: 300 g liszt 60 g Budafoki élesztő 225 g tej Tészta 450 g liszt 175 g cukor 10 g só 300 g vaj 1 kisebb méretű tojás 12,5 g citrom 12,5 g szegfűszeg 37,5 g vanillincukor Gyümölcskeverék 125 g sütőtök 250 g mazsola 7 g mandula lereszelve 50 g rum Töltelék 200 g nyers marcipánmassza Elkészítés Először a marcipánmasszából 4 db 2-3 centiméter vastag rudat formázunk. Ezután az előtészta alapanyagait egymással jól összekeverjük, majd kb. 20 percig kelni hagyjuk. Akkor kelt meg, amikor már a tészta kb. kétszeresére nőtt. Ezután a tészta hozzávalóit összekeverjük egymással, és a előtésztához adjuk. Jól megdagasztjuk, majd 15 percig kelesztjük. Végül hozzáadjuk a rumba áztatott gyümölcsöket. Ezután a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és kis gyümölcskenyereket formázunk belőle. A nyújtófa vékonyabb végét hosszában belenyomunk a tészta közepébe, és így egy vályú keletkezik. Ebbe a vályúba beletesszük a marcipánköteleket, és a tészta széleit ráhúzzuk, így a töltelék a gyümölcskenyér közepébe kerül. A 4 adventi gyümölcskenyeret sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és 180°C-on kb. 45 percig sütjük. Sütőből kivéve még melegében megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.

32 views Oct 10