Koronavírus kérdések és válaszok

Milyen jellemző tünetei vannak a koronavírusnak?

Az új típusú koronavírus tünetei, amit eddig feljegyeztek:

- száraz köhögés (később hurutos köhögés)

- fáradékonyság, gyengeség, zavarodottság, levertség

- légszomj, légzési nehézségek

- állandó mellkasi fájdalom

- erős vagy állandó szédülés

- nehézkes vagy összefüggéstelen beszéd

- elkékült száj vagy arc

- végtagfájdalom

- magas láz

Egyeseknél lehet még:

- hasmenés

- étvágytalanság

Van ellene hatásos orvosi kezelés vagy oltóanyag?

Még nincs, de gőzerővel dolgoznak rajta világszerte. Ha most bejelentenék, hogy megtalálták az oltóanyagot a SARS-CoV-2 vírus ellen annak az engedélyeztetése minimum 18 hónapot is igénybe vehet. Addig viszont nem árt ha mindenki karbantartja, erősíti az immunrendszerét és igyekszik minimalizálni a megfertőződés kockázatát.

Mikor érdemes szájvédő maszkot viselni?


Egy rendkívül tapasztalt - most is aktív, dolgozó- koreai járványügyi professzor szerint világjárványok idején kifejezetten ajánlott a szájvédő maszk viselése. Általában akkor szokták viselni ha az illető már fertőzött, de jelentősen csökkenti a megfertőződés veszélyét is. Fontos, hogy a szájvédő maszk segítségével csak csökkentheti a már fertőzött személy, hogy ne adja tovább a fertőzést. Fontos leszögezni, hogy a szájvédő maszk 100%-os védelmet nem nyújt. A vírus a szájvédő maszkon keresztül is képes kijutni és fertőzni, de ennek az esélyét a szájvédő maszk szignifikánsan csökkenti. Aki köhög, tüsszent, folyik az orra és szájmaszkot visel jelentősen csökkentheti a fertőzés tovább adását.

Mikor várható a lecsengése?

Tekintettel arra, hogy az új típusú -még szinte ismeretlen- koronavírus egy világjárványt okozott nincs lecsengési ideje, de várhatóan a melegebb időben csillapodik. Minden világjárvány több hullámban terjed, ami azt jelenti, hogy például novemberben, decemberben újra erősödhet. Mindaddig amíg nincs ellene megfelelő és hatásos orvosi kezelés és oltóanyag addig fokozottan ügyelnünk kell saját magunk és mások egészségére. Be kell tartani az általános szabályokat, mint például az alapos kézmosás, fertőtlenítések és immunrendszerünk erősítése. A gyakoribb kézmosások miatt sok esetben kialakulhat szérazbőr vagy akár ekcéma is. Fontos, hogy a kézmosás után ha nem is azonnal, de használjunk hidratáló kézkrémet.

Kikre nézve a legveszélyesebb a vuhani koronavírus?

Elmondható, hogy mindenki veszélyeztetett, de különösen veszélyes a krónikus betegségekben szenvedő betegeknek.

Kiemeleten veszélyeztetett betegek:

- szív- és keringési rendszerben szenvedő betegek

- légzési betegségekben szenvedők betegek

- rákbetegek

- magasvérnyomásban szenvedő betegek

- cukorbetegek

- HÍV-fertőzött betegek

Náluk sokkal könnyebben, akár halállal is végződhet. Korcsoport szerint a leginkább veszélyes még az eleve gyengébb immunrendszerrel rendelkező idősekre és a csecsemőkre nézve. Az eddigi adatok alapján a fertőzöttek között dupla annyi férfi volt, mint nő.

Mindenképp fontos megemlíteni, hogy a vuhani koronavírus a jelenlegi halálozási adatok alapján közel sem olyan veszélyes vírus, mint rokonai például a MERS, SARS stb., ahol a halálozási arányok jóval magasabbak voltak, de tekintettel arra, hogy még csak a kezdetén vagyunk és nincs ellene hatásos védekezés sem így mindenképp óvatosnak kell lennünk. A vuhani koronavírussal fertőzöttek túlnyomó többsége bár kellemetlen tünetekkel, de átvészeli a megbetegedést és hamar felgyógyul. A problémát főleg az okozza, hogy egyes esetekben tünetmentesen hordozhatjuk a vírust valamint megfigyelték, hogy bár ritkán, de már felgyógyult emberek esetében volt, hogy egy rövid idő múlva újra pozitív lett a teszt eredményük.

Hányféle koronavírus létezik?

A tudomány jelenleg kb. 40 féle koronavírust ismer. A hét embert fertőző vírusból négy az lényegében náthavírus. A maradék három a legveszélyesebb. A három legveszélyesebb vírus sorrendben:

1. MERS-vírus (MIddle East Respiratory Syndrome). Halálozási ráta: 30-40%

2. SARS-vírus, ami 2002-2003 között pusztított Kínában: Halálozási ráta: 10%

3. SARS-CoV-2-vírus (vuhani koronavírus). Halálozási ráta: 3-4%

Hogyan terjed a SARS-CoV-2 koronavírus?

Például köhögés és tüsszentés útján cseppfertőzéssel. Bármilyen emberi nedv, váladék képes tovább adni a fertőzést. Lehet még köpet által is terjeszteni a vírust. A New England Journal of Medicine tanulmánya szerint a COVID vírus a levegőben három órán keresztül kimutatható.

Megtapadhat akár egy pet palackon is?

Igen, de ez függ attól, hogy mekkora mennyiségben került a műanyagpalackra a fertőzés valamint függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól is. Például 5-10 celsius fokos hőmérsékleten 30%-os páratartalommal akár 6-7 napig is képes fertőzni. Felmérések szerint a fertőzött személyről átvitt vírus mintegy 0.1% képes csak megtapadni a műanyagpalackon. A fertőzés lehetséges, de csak néhány napig. Fontos, hogy minden már nem használatos tárgyat a kukába dobjunk és ne szemeteljünk még véletlenül sem!

Hol juthat be és mi történik ha bejut a szervezetembe a SARS-CoV-2 koronavírus?

Bejuthat szájon, orron és szemen át is a szervezetbe. Börön át nem juthat be. A bőr páncélként véd minket és nem képes megkapaszkodni rajta. A vírusok a bejutás után a nyálkahártya sejteket durván pusztítják. A SARS-CoV-2-vírus sikerét többek között a tüskés csápjainak köszönheti, aminek segítségével könnyedén és erőteljesen képes megkapaszkodni az emberi sejteken, majd azt felnyitva bejutnak a szervezetbe. A bejutás után jön a veszélyesebb szakasz, amikor a vírus egészen a tüdőig képes hatolni. Sok esetben a tüdőgyulladás -ami tartós és magas lázzal párosul- ami sok esetben halálhoz vezethet. Fontos a megbetegedett személy magas lázának a mielőbbi lehúzása, amivel egyidőben -a már kialakult légszomj miatt- a megfelelő légzést is biztosítani kell.

Hol szedheti a legtöb áldozatát a jelenlegi koronavírus?

Minden olyan helyen, ahol gyenge vagy rossz az egészségügyi rendszer és sok a már eleve beteg időskorú ember. Olaszországban kifejezetten sok a már eleve időskorú ember, ezért ott viszonylag magas a halálozási ráta. Ezenkívül még főleg Afrikában, ahol nem csak az egészségügyi rendszerek vannak rendkívül rossz állapotban, de rengeteg a HIV-fertőzött is. A HIV-fertőzöttek immunrendszere szinte a nullával egyenlő. Afrikában, akár milliós nagyságrendben is szedheti áldozatait a SARS-CoV-2-vírus.

Hogyan védekezhetek a SARS-CoV-2 koronavírus ellen?

Jelenleg 100%-os védelem nincs, mert még nincs ellenszere. A fertőzés rendkívül gyorsan terjed. Ami csökkentheti a fertőzés kockázatát a következők:

1. gyakoribb, szappanos kézmosás

2. alkoholos kézfertőtlenítők

3. szájvédő maszk használata

4. nagyobb közösségek elkerülése

5. felesleges, indokolatlan utazások, kijárkálások csökkentése

6. gyakoribb otthon tartózkodás

7. gyakoribb takarítás, fertőtlenítés, álatlános higiéniai szabályok fokozottabb betartása

Ha már megfertőzödtél mit kell tenned?

Kizárólag telefonon keresztül kell a háziorvosnál jelentkezned ha a fenti tüneteket észleled magadon. Ami nagyon fontos lehet egy ilyen esetben: próbálj visszaemlékezni pontosan hol jártál, kikkel találkoztál ill. kerültél közelebbi kapcsolatba. Ezzel megóvhatod az ő egészségüket (akár az életüket is), mivel így még remélhetőleg ők is időben kaphatnak megfelelő ellátást.