Rozslisztes puha perec recept ◾ HÁZIAS, EGÉSZSÉGES, FINOM
Bővebben - More

 



Hozzávalók 8 db-hoz: 20 dkg világos rozsliszt 45 dkg kenyérliszt  + a formázáshoz 1 evőkanál barna cukor 7 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő 2 teáskanál só 3,5 dl langyos víz 4 evőkanál olaj 6 dkg szódabikarbóna A tetejére: 1 db tojás szezám mag durva szemű só Elkészítés: 1. A liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk. Belekeverjük a barna cukrot és az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), majd a sót is. Belecsorgatjuk a vizet és előbb egy spatulával majd a kezünkkel dolgozzuk alaposan össze a tésztát. Ha már összeállt kanalazzuk hozzá az olajat és alaposan dagasszuk ki a tésztát kb. 8-10 perc alatt. Kelesszük a duplájára nagyjából 1 óra alatt. 2. A sütőt melegítsük elő 220 fokra és két nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. Egy lábosba öntsünk 1 liter vizet, és a szódabikarbónát belekeverve forraljuk fel. 3. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és osszuk 8 egyforma (egyenként 13 dkg-os) darabra. Egyesével formázzunk kis gombócokat belőlük, amiket sorakoztassunk a deszka szélére. Hajtogassunk az elsőből egy feszes rudat, ahogy a videóban mutatom majd sodorjuk ki 40-45 cm hosszú rúddá, aminek a két vége vékonyabb, mint a közepet. A két végét emeljük fel és kétszer csavarjuk össze a végénél, majd hajtsuk le a szárakat a külső kerek ívre. Alaposan nyomkodjuk össze az aljával és tegyük félre kelni, amíg a maradék hetet is megformázzuk. 4. Ha felforrt a víz belecsúsztatjuk óvatosan az első megformázott perecet és fél percig főzzük. Fordítsuk át és így is főzzük fél percet, majd alaposan lecsöpögtetve emeljük az előkészített tepsire. 5. A tojás kettéválasztjuk és a sárgájához keverünk kb. 1 evőkanál vizet. Alaposan lekenjük a pereceket és megszórjuk őket ízlés szerint szezámmaggal vagy sóval. Tegyük a sütőbe 16-18 percre sülni, majd rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

30 views Oct 28