Tökös dhal recept ◾ VEGÁN, PÉNZTÁRCABARÁT, FINOM
Bővebben - More

A párolt rizshez: 20 dkg rizs 2 evőkanál olaj 2 ág petrezselyem 4 dl víz 1 teáskanál só A dhalhoz: 2 evőkanál olaj 2 mogyoróhagyma vagy 1 nagy vöröshagyma 1 sárgarépa 2 gerezd fokhagyma 3 cm gyömbér (1 dkg) 2 teáskanál őrölt római kömény 1 teáskanál őrölt koriander mag 2 teáskanál mustárpor 1 teáskanál kurkuma por 1/2 teáskanál Cayenne bors 20 dkg vöröslencse 5 dl zöldség alaplé (vagy 2 zöldségleves kocka) 2 dl víz 1 kg sütőtök (én muskotálytököt használtam, de jó hozzá más is) 1-2 szem zöld kardamom 1 rúd fahéj 2-3 ág koriander zöld vagy petrezselyemzöld só és frissen őrölt bors Elkészítés: 1. A rizst alaposan leöblítjük folyó víz alatt és hagyjuk lecsöpögni. A lábost felhevítjük és 2 evőkanál olajat öntünk bele. Rászórjuk a rizst és időnként megkeverve addig pirítjuk, amíg kifehéredik és pár szem megbarnul. A petrezselymet apróra vágjuk. Felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, megszórjuk 1 teáskanál sóval, petrezselyemmel és lefedve alacsony lángon puhára főzzük kb. 20-25 perc alatt. Lefedve hagyjuk állni a gőzben a tálalásig. 2. Egy nagy méretű, magas falú serpenyőt felhevítünk közepes lángon és beleöntünk 2 evőkanál olajat. Közben meghámozzuk a hagymákat és a répát, amiket apróra vágva a serpenyőbe szórunk. Kevergetve pirítsuk őket addig, amíg a hagyma üveges lesz. A fokhagymát pucoljuk meg és finomra aprítva söpörjük a többihez pirulni. Közben egy kiskanál segítségével lekapargatjuk a gyömbér héját és apró kockákra vágva keverjük a többihez. 3. Ha illatozni kezd a fokhagyma, jöhetnek a fűszerek. Először kanalazzuk bele a római köményt és a koriandert és 1-2 percig pirítsuk. Tudom, hogy kevésnek tűnik az olaj, mert felszívták a fűszerek, de elég bele ennyi bőven. Majd fűszerezzük tovább a mustárporral, kurkumával, Cayenne borssal és kevergetve pirítsuk még 1 percig. Szórjuk bele a vöröslencsét és öntsük fel az alaplével és a vízzel. 4. A tököt meghámozzuk és kockákra vágva beleszórjuk. Tegyük bele a kardamomot és a fahéjat. Ízesítsük sóval, borssal és lefedve kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük a lencsét és a tököt is. Ha már puha apróra vágva keverjük bele a koriander vagy petrezselyemzöldet. A dhal 1/3 részét szedjük kancsóba és botmixerrel vagy turmixszal pürésítsük simára és ezt visszakeverve az edénybe főzzük, ízlésünknek megfelelően sűrűre, fedő nélkül. 5. Tálaláshoz lazítsuk át a rizsszemeket óvatosan és kínáljuk a raguval gazdagon megpakolva. Tipp:  - A tök mellé jöhet bele karfiol vagy bármi más, amit szeretsz használni. Én például nagyon szeretek bele füstölt tofut is pirítani a hagymával együtt. Vagy pritaminpaprikát is. - Lehet készíteni más lencsével is, de számolj vele, hogy lehet hosszabb a főzési ideje, így a zöldségeket később add hozzá.

16 views Oct 30