Túrós batyu recept ◾ ESZMÉNYI, FOSZLÓS PÉKSÜTI
Bővebben - More

Hozzávalók 9 db-hoz: A tésztához: 20 dkg kenyérliszt BL80 15 dkg finomliszt BL50 3 dkg vaníliás porcukor 8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő 1,5 dl langyos tej 1 db tojás 3 dkg puha vaj 2 evőkanál olaj 1/2 teáskanál só 1 felvert tojás A töltelékhez: 30 dkg túró 6 dkg vaníliás porcukor 2 dkg búzadara 1/2 citrom reszelt héja Elkészítés: 1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a vaníliás porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejet langyosítsuk meg a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet a tej a tojás, a vaj és az olaj is. 8-10 perc alatt sima, ruganyos tésztává dagasztjuk, gombócot formálunk belőle és kb. 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni. 2. Addig készítsük el a túrótölteléket, mert annak is kell idő, hogy a dara meg tudja szívni magát. A túrót egy villával áttörjük és hozzászórjuk a vaníliás porcukrot és a búzadarát. Belereszeljük a fél citrom héját és a villával alaposan összedolgozzuk. 3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára emeljük és szögletes formára igazítjuk. Nyújtófával 30 x 30 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk úgy, hogy időnként a kezünkkel megigazítjuk az oldalait és 90 fokot fordítunk rajta, hogy egyenletes legyen a tészta vastagsága. 4. Egy vonalzó segítségével 10 centinként bejelöljük függőlegesen és vízszintesen is, majd 9 egyforma méretű négyzetre vágjuk. 1 felvert tojással a  vékonyan körbekenjük a széleket. A tölteléket arányosan elosztjuk a tészták közepén. 5. A tészta két ellentétes sarkát kicsit meghúzzunk és összecsípjük majd a maradék kettőt is. A csúcsát egyik kezünkkel szorosan tartjuk fölötte, míg a másikkal az éleket szorosan összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Végül a tetején csavarjunk egyet és így tegyük egy sütőpapírral leterített tepsire. Nem kell finomkodni vele. Határozott mozdulatokkal ügyesen lehet haladni. Ha minddel megvagyunk a sütőt előmelegítjük 180 fokra és a batyukat hagyjuk még 30 percet kelni. Majd tegyük a sütőbe és 30 perc alatt süssük készre és porcukorral meghintve tálaljuk.

40 views Nov 18