Whiskys karamellaszószban sült kalács recept ◾ KÜLÖNLEGES PÉKSÜTI
Bővebben - More

Hozzávalók 2 kalácshoz: A tésztához: 25 dkg kenyérliszt BL80 25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz 5 dkg vaníliás porcukor 8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő 1 egész tojás 2 dl langyos víz 4 evőkanál olaj 1 teáskanál só A whiskey karamellhez: 30 dkg kristálycukor 3 dl tejszín 8 dkg vaj 1 evőkanál vanília kivonat 1/2 dl whisky 1 csipet só 1 teáskanál őrölt fahéj Elkészítés: 1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a a vaníliás porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral) és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleütünk egy egész tojást, hozzácsorgatjuk a vizet, az olajat és beleszórjuk a sót is. Összedolgozzuk a tésztát és 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt. 2. Közben a töltelékhez egy magasfalú serpenyőbe vagy közepes fazékba szórjuk a cukrot és közepes lángon melegítve olvasszuk karamellé. Ha már szép aranybarnára olvadt, a tejszínt több kis adagban csorgassuk hozzá folyamatos keverés mellett, hogy ne kössön egybe a karamell. Persze kisebb karamelldarabok kialakulnak, de ezeket folyamatos keveréssel szét tudjuk főzni, hogy újra sima, selymes karamellünk legyen. Ekkor apránként jöhet bele a vaj is, amit kevergetve olvasszunk bele. Innentől már könnyű dolgunk lesz vele, nem fog összeállni semmitől. Ízesítsük vanília kivonattal, whiskey-vel és egy csipet sóval. Főzzük még pár percig, amíg olyan habos lesz, ahogy a videóban mutatom, majd tegyük félre hűlni, amíg a tésztánk megkel. 3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és egy jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Kenjük meg egyenletesen a kihűlt karamellával és hintsük meg a fahéjjal. A hosszabbik oldalánál kezdve óvatosan tekerjük fel, majd fordítsuk el velünk szembe. Egy éles késsel vágjuk félbe és a két tésztát csavarjuk össze fentről indulva. Vágjuk keresztben félbe és emeljük őket 1-1 sütőpapírral bélelt vekni formába. A deszkára kifolyt karamellt simítsuk a tetejükre és hagyjuk őket 30 percet kelni. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. Miután letelt az idő süssük meg őket. 4. Ha azt nem is bírod kivárni, hogy teljesen kihűljön, legalább addig várj, amíg langyos lesz, hogy a tészta minél többet szívjon magába a karamellből hűlés közben. A gazdag tölteléknek hála ez a kalács még másnap is pont olyan finom, mint frissen. Tipp: 1. Ha gyerekeknek is szánjuk és aggódunk az összesen fél dl whiskey miatt, akkor helyette tegyünk bele tejszínt. 2. Mindenképpen formában kell sütni, tepsin sajnos nem lehet. Sütés közben a karamell teljesen folyékony lesz és szétfolyna mindenfele. A forma segít abban, hogy a tésztát körül ölelje a karamella és minél többet beszívjon. Vekni forma helyett lehet sütni torta vagy más formában is. A lényeg, hogy kényelmesen beleférjen, mert nőni fog és bugyogni a karamella.

14 views Nov 23