220 g főtt burgonya (280 g hámozatlan burgonya).
12 g friss élesztő (4 g száraz élesztő)
350 g búzaliszt
150 g tönkölybúzaliszt
300 ml langyos víz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
1 teáskanál kömény
1/2 teáskanál szerecsendió
1. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, megfőzzük, és villával vagy krumplinyomóval pépesítjük/zúzunk. Ezután hagyja a burgonyapürét jól kihűlni. (Előző napról származó burgonya vagy burgonyapüré is használható).
2. Töltsön 300 ml vizet egy pohárba, adja hozzá az élesztőt és a cukrot, keverje meg egy kicsit, és hagyja, hogy az élesztő aktiválódjon.
3. Adjuk hozzá a búzalisztet, a tönkölylisztet, a sót, a köményt, a szerecsendiót és a kihűlt burgonyapürét. Adjuk hozzá az élesztős vizet, és dolgozzuk sima tésztává Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni legalább 1 órán át (a tészta méretének meg kell duplázódnia).
4. A tésztát lefedjük. Lisztezze meg a munkafelületet, gyúrja át a tésztát (hajtogatva és nyújtva), és formázza cipóvá. Helyezze a cipót egy kenyérformába, vágja be késsel, és 230 °C-os felső/alsó hőfokon, előmelegített sütőben 45-50 percig süsse. Ha kb. 30 perc elteltével túl sötét a héja, egyszerűen fedjük le alufóliával, és folytassuk a sütést.