A leghosszabb élettartamot élő emberek számos helyen élnek a világban, de néhány terület kiemelkedő a hosszú élettartamot élők számára. Az ilyen helyeket "hosszú életű zónáknak" nevezik, és többnyire olyan társadalmakban találhatók, amelyeknek egészséges étkezési szokásaik és életmódjuk van.

A legismertebb hosszú életű zónák közé tartozik az Okinawa-szigetek Japánban, Szardínia Olaszországban, Icária Görögországban, Nicoya-félsziget Costa Ricában és Loma Linda Kaliforniában. Ezek a helyek a hosszú élet titkát egy egészséges étrend, aktív életmód, társadalmi támogatás, stresszmentes élet és más tényezők kombinációjában találják meg.


Az Okinawa-szigeteken például az emberek hagyományosan kevesebb kalóriát fogyasztanak, mint mások, és sok zöldséget, gyümölcsöt és szóját fogyasztanak. Az idősebb emberek aktívak maradnak, és az életkoruknak megfelelő munkát végeznek, ami szellemi és fizikai aktivitást biztosít. A társadalmi támogatás és az idősek tisztelete szintén fontos szerepet játszik az Okinawa-szigeteken.

Ezek az adatok azonban csak tájékoztató jellegűek, és fontos megjegyezni, hogy a hosszú élet több tényezőtől függ, és nem csak az étkezési szokásoktól és az életmódtól. Az egyéni genetikai adottságok, az orvosi ellátás elérhetősége és az életkörülmények is befolyásolhatják az élettartamot.