Az alábbiakban felsorolok néhány hatékony házilag elkészíthető természetes növényvédő szert a levéltetvek, csigák, hernyók és gombák ellen:

Csiga ellen:
Só: Kiszórhatunk nagy szemű sót a növények körül. A sónak a csigák számára kellemetlen hatása van, így megakadályozhatjuk velük a találkozást.

Kávézacc: Szórjunk szét kávézaccot a növények körül. A csigák nem szeretik a kávézaccot, így inkább elkerülik a kávézaccos területet.

Levéltetű ellen:
Sárgarépa vagy cékla levével: Elkészíthetünk egy kevés sárgarépa vagy cékla levét, majd beszórjuk a növényeket. A levéltetvek nem szeretik az ízét és illatát, így elmenekülnek.

Fokhagyma: Elkészíthetjük a fokhagymás permetet. Egy evőkanál fokhagymaőrleményt áztassunk be egy liter vízbe, majd szűrjük le. A permettel permetezzük be a növényeket.

Hernyó ellen:
Csüngő aranyvessző: Az aranyvessző kivonata képes elpusztítani a hernyókat. Elkészíthetjük a csüngő aranyvessző permetet. Egy csészényi csüngő aranyvesszőt áztassunk be egy liter vízbe, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Reggel szűrjük le, majd permetezzük be a növényeket.

Kénpor: A kénpor képes megölni a hernyókat. Szórjunk ki egy kis mennyiségű kénport a növények körül.

Gomba ellen:
Ecet: A gombák nem szeretik az ecetet. Elkészíthetjük az ecetes permetet. Egy evőkanál ecetet keverjünk össze egy liter vízzel, majd permetezzük be a növényeket.

Kénpor: A kénpor képes megölni a gombákat. Szórjunk ki egy kis mennyiségű kénport a növények körül.


Fontos megjegyezni, hogy minden növényvédőszer használata előtt olvassuk el az utasításokat, és tartsuk be azokat. A túlzottan nagy mennyiségű növényvédőszer használata ártalmas lehet a növényekre és a környezetre.