Hozzávalók:

1 kg friss uborka
2-3 szál friss kapor
3-4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 liter víz
1 evőkanál ecet (opcionális)

Elkészítés:

- Mossa meg és szárítsa meg alaposan az uborkákat. Vegye le a végeiket, majd vágja őket vékony szeletekre vagy hagyományos karikákra.


- Vegyen elő egy nagy üveget vagy befőttes üveget, amely tökéletesen zárható. Alaposan mossa ki és szárítsa meg!


- Vegye elő a kapor szálakat és a fokhagymát. Ha szereti az erősebb ízeket, hagyományosan egész fokhagymagerezdeket használhat, vagy aprítsa fel a fokhagymát karikákra.

- Rakja az uborka szeleteket az üvegbe, rétegezve közöttük a kaprot és a fokhagymát.

- Egy tálban keverje össze a sót, a cukrot, az ecetet (opcionális) és a vizet. Keverje addig, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.

- Öntse a sóoldatot az uborkákra az üvegben. Ügyeljen arra, hogy az uborkákat teljesen ellepje a folyadék, és hagyjon körülbelül 2 cm üres helyet az üveg tetején.

- Zárja le az üveget szorosan.


- Helyezze az üveget egy olyan helyre, ahol szobahőmérsékleten tartja. Ideális esetben egy sötét és hűvös helyre tegye, például egy kamrába.


- Hagyja az uborkákat erjedni körülbelül 3-5 napig. Időnként nyissa ki az üveget, hogy kiengedje a felgyülemlett gázt, majd zárja vissza.


- Miután elérték a kívánt ízt és savanyúságot, helyezze az üveget a hűtőszekrénybe. A hűtőben tárolva további hetekig vagy akár hónapokig is eltartható.


- Miután megnyitotta és elkezdte fogyasztani az uborkákat, tárolja őket mindig a hűtőben, hogy frissek és ropogósak maradjanak.

Jó étvágyat kívánok!