A paradicsommoly (Tuta absoluta) egy kis méretű, de rendkívül kártékony rovar, amely a paradicsom és más bazsalikomfélék termését támadja meg. A hatékony védekezés érdekében itt van 4 tipp, amelyek segítenek megelőzni és kezelni a paradicsommoly fertőzést:

1. Megelőzés:

- Ellenőrizd a növényeket vásárlás előtt: Ha új növényeket vásárolsz, alaposan vizsgáld meg őket, hogy ne vigyél be fertőzött növényeket a kertedbe.

- Kerttisztaság: Tartsd rendben a kertet, távolítsd el a növényi hulladékot és a szárított leveleket, mivel ezek ideális búvóhelyek lehetnek a rovaroknak.

- Veteményterületek távolsága: Ügyelj arra, hogy a paradicsom és a bazsalikomfélék termesztett területei ne legyenek túl közel egymáshoz, mivel ez segíthet megakadályozni a fertőzés terjedését.

2. Biológiai védelem:

- Használj ragadozó rovarokat: Egyes rovarok, mint például a cincér és a pókok, természetes ragadozói lehetnek a paradicsommoly lárváinak. Ösztönözd ezeknek a rovaroknak az élőhelyüket a kertedben.

- Trichogramma fajok: A Trichogramma nevű apró rovarok parazitálják a paradicsommoly tojásait, így csökkenthetik a populációt.

3. Vegyszeres védekezés:

- Ha a fertőzés már kifejezetten súlyos, és más módszerek nem elégségesek, fontolóra veheted a vegyszeres kezelést. Vegyszeres szerek használatakor mindig tartsd be a termék címkén feltüntetett utasításokat és óvintézkedéseket.

- Figyelj a növényvédőszer-rotációra, hogy elkerüld a rezisztencia kialakulását, és ne használd folyamatosan ugyanazt a hatóanyagot.

4. Csapdák:

- Kertészeti üzletekben vagy online beszerezhetők feromon-csapdák, amelyek vonzzák a hím paradicsommolyokat, így segítenek a populáció csökkentésében.


A vegyszeres kezelés mindig csak a végső megoldásnak kell lennie, mert elsőként mindig érdemes a biológiai és természetes védekezési módszereket alkalmazni. Emellett fontos figyelembe venni a helyi körülményeket és az aktuális jogszabályokat is a növényvédőszer-használat során. Ha bizonytalan vagy a megfelelő intézkedések kiválasztásában, érdemes lehet szakember segítségét kérni, például kertészeti szakértőtől vagy agronómustól.