Az őszi borsót (téli borsó, angol borsó) általában a hűvösebb időjárásban termesztik, mivel jól bírja a hideget. A pontos elültetési idő és a módszer függhet a földrajzi helyzetedtől és a helyi éghajlattól. Általában azonban az őszi borsót a nyár végén vagy kora ősszel érdemes elültetni.

Általános útmutató az őszi borsó elültetéséhez:

Elültetési időpont: Az őszi borsót augusztus végétől szeptember elejéig érdemes elültetni, attól függően, hogy milyen hideg az időjárás és a talaj hőmérséklete a te régiódban.

Hely kiválasztása: Válassz olyan napos vagy enyhén árnyékos helyet, ahol a talaj jó vízelvezetéssel rendelkezik.

Talaj előkészítése: Lazítsd fel a talajt mélyen, és keverd el benne komposzttal vagy más szerves anyaggal a tápanyagok pótlásáért.

Elültetési mód:

Magvetés: Áss mély és keskeny ágyásokat vagy váj árkot, ami körülbelül 5-8 cm mély legyen. Ha több sorban szeretnéd ültetni, hagyj legalább 45-60 cm távolságot a sorok között.

Magok elhelyezése: Tegyél le 2-3 magot egymás mellé a sorban, és fedd be földdel. Ügyelj arra, hogy ne ültesd túl mélyre a magokat.

Öntözés: Nedvesítsd meg a talajt alaposan az elültetés után.

Támasztás: Mivel az őszi borsó is hajlamos felfelé növekedni, ezért használj támasztókat vagy hálókat, hogy megtámasszák őket.

Ápolás: Rendszeresen ellenőrizd a növényeket, és távolítsd el a gyomokat. Ha szükséges, locsold meg a növényeket, de ügyelj arra, hogy ne áztasd túl a talajt.

Az őszi borsó általában körülbelül 2-3 hónap alatt érik be, attól függően, hogy a fajtától és az éghajlattól. Amikor a borsószemek megduzzadtak a hüvelyekben és a hüvelyek tele vannak, érettnek tekintheted őket.