A naspolya erős gyulladáscsökkentő szer, amely jótékony hatással van az egész szervezetre. Évszázadok óta használják emésztési problémákra - elnyomja a bél- és gyomorgyulladásokat, megszünteti a puffadást. Erős természetes hashajtó. Vírus- és antibakteriális hatása miatt segít enyhíteni a mandulák és a légutak gyulladását. A vadkörte tápláló és gyógyhatású összetevőkben gazdag. Fehérjéket, szénhidrátokat, tannint, pektint, szerves savakat (almasavat, borkősavat, citromsavat) tartalmaz. C-vitaminban és a B csoportba tartozó vitaminokban gazdag. Kálium-, kalcium-, vas- és magnéziumforrás. A naspolya egy természetes gyógyszer és csemege, amelyet számos módon felhasználhat. Az érett gyümölcs kiváló hashajtó és vizelethajtó. A gyümölcsben található pektin segít csökkenteni a koleszterinszintet, javítja a bélműködést, megelőzi a székrekedést, és segít a szervezet különböző gyulladásos folyamatainak kezelésében. A zöld gyümölcsök fogyasztásra nem alkalmasak, de tea formájában számos egészségügyi probléma kezelésére, enyhítésére használják. Megállítják a hasmenést és a vérzést. Az éretlen naspolya kiváló gyulladáscsökkentő szerként is ismert. Segít a szájüregi sebek kezelésében. A levelet tavasszal gyógyászati ​​célra gyűjtik, tea formájában pedig nagyon hatásos a vérzés megállításában, valamint az íny- és szájüregi betegségek kezelésében. A virágot szárítják és tea formájában fogyasztják az emésztés javítására. A kérget tavasszal vagy ősszel távolítják el a fáról. A népi gyógyászatban malária kezelésére használják. A naspolya magjainak gyógyászati ​​tulajdonságai is vannak. A vízbe áztatott magvakból felszabaduló nyálka olyan borogatások készítésére szolgál, amelyek nagyon hatékonyan gyógyítják a bőrsérüléseket. A vesekő eltávolítására is használják, de ez a fajta terápia különös óvatosságot és szakmai felügyeletet igényel, mert a magok bizonyos százalékban tartalmaznak hidrogén-cianidot. A naspolya gyógyhatású, javítja a látást, enyhíti az álmatlanságot és szabályozza az alacsony vérnyomást. A bőrre és a hajra is jótékony hatással van. A naspolya gyümölcsét késő ősszel, az első fagyok után szüretelik. Sok szakértő azt javasolja, hogy csak akkor szüreteljünk, ha már az összes levél lehullott a fáról, mert az ekkor betakarított naspolya a legfinomabb. Az őszi betakarítás idején a gyümölcs kemény és ehetetlen. Ízletes, lédús és fogyasztásra alkalmassá válik csak a betakarítás után néhány héttel, amikor megerjed és megpuhul. A teljesen érett gyümölcsök íze édes-savanyú. Részben körte- vagy gesztenyepürére emlékeztet. A naspolya gyümölcsökből a friss formában történő fogyasztás mellett finom és egészséges lekvárok és lekvárok, valamint gyógylikőrök és pálinkák is készíthetők. Ízletes és egészséges termései mellett sokan a rózsafélék családjába tartozó, botanikailag a rózsa és a galagonya között elhelyezkedő cserjét vonzó megjelenése és szépsége miatt is értékelik. A nagy, fehér virágok ennek a növénynek az igazi díszei, és késő tavasszal jelennek meg.