Gyakori kérdések és válaszok az ETIAS (Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer) kapcsolatban:

• Mi az ETIAS pontosan?
Az ETIAS egy online utazási engedélyrendszer, amelyet az Európai Unió (EU) vezetett be. Célja a vízummentes országokból érkező utazók előzetes ellenőrzése és azoknak az azonosítása, akik potenciális biztonsági kockázatot jelenthetnek a Schengeni övezet számára. Az ETIAS engedély lehetővé teszi a rövid tartózkodásokat (legfeljebb 90 nap) az övezet területén.

• Mikortól vezetik be?
Várhatóan 2024 májusától az EU már élesíti az ETIAS rendszert. A pontos dátum még változhat.

• Kiknek kell ETIAS engedélyt kérniük?
Az ETIAS engedélyt azoknak kell kérniük, akik a Schengeni övezeti országokba utaznak vízummentes országokból érkezve, például turisztikai vagy üzleti céllal. Az EU és EFTA (Európai Szabadkereskedelmi Társulás) állampolgárai nem szorulnak ETIAS engedélyre.

• Hogyan kell jelentkezni az ETIAS engedélyért?
A jelentkezés teljes egészében online történik az ETIAS hivatalos weboldalán. A jelentkezés során kitöltendő űrlapban személyes adatokat, útlevél-információkat és utazási részleteket kell megadni. A jelentkezés során díjat is kell fizetni.

• Mennyi ideig tart az ETIAS engedély kiadása?
Az ETIAS engedélyt általában gyorsan feldolgozzák, és a jóváhagyás sok esetben percek vagy órák alatt megtörténik. Azonban a jelentkezőknek ajánlott legalább néhány nappal az utazás előtt jelentkezniük, hogy időt hagyjanak a feldolgozási esetleges késéseire.

• Mennyi ideig érvényes az ETIAS engedély?
Az ETIAS engedély általában három évig érvényes, vagy amíg az utazó útlevelének érvényessége tart, amelyik előbb lejár. Ez alatt az idő alatt többszöri belépés lehetséges a Schengeni övezetbe.

• Mennyibe kerül az ETIAS engedély?
Az ETIAS engedély kérelmezése díjat von maga után. A díj összege körülbelül 7 euró felnőttek esetén, és 18 év alatti gyermekek esetében ingyenes. Az árak változhatnak, és az aktuális díjat az ETIAS hivatalos weboldalán található információk alapján kell meghatározni.

• Milyen esetekben lehet elutasítani az ETIAS engedélyt?
Az ETIAS engedélyt elutasíthatják, ha az utazó számára azonosítanak bármilyen biztonsági kockázatot, például bűnügyi előélet vagy veszélyes szándékok miatt.


Fontos megjegyezni, hogy az ETIAS rendszer és a szabályok változhatnak az idő előrehaladtával. Az aktuális és részletes információkért mindig ellenőrizze az ETIAS hivatalos weboldalát vagy az Európai Unió hivatalos weboldalát.


Fontos, hogy azok az utazók, akik tervezik a Schengeni övezetbe történő utazásukat egy vízummentes országból, ellenőrizzék, hogy szükségük van-e ETIAS engedélyre az utazásuk előtt. Az ETIAS a biztonság növelése érdekében jött létre, miközben továbbra is lehetővé teszi a Schengeni övezet legitim látogatói számára az egyszerű utazást. Az aktuális, legfrissebb információkért és részletes útmutatókért az ETIAS engedély kérelmezéséhez látogasson el a hivatalos ETIAS weboldalra vagy az Európai Unió weboldalára az utazásuk előtt.