Magyarországon októberben már hűvösebb az időjárás, és a hőmérséklet csökken, amely hatással van a kertmunkára és a zöldségültetésre is. Az alábbiakban felsorolok néhány olyan zöldséget, amelyeket októberben Magyarországon el lehet ültetni vagy vetni:

 

1. Fokhagyma: Október az ideális időszak a fokhagyma ültetésére Magyarországon. A hűvösebb hónapok elősegítik a gyökeresedést.

 

2. Vöröshagyma: Ugyanúgy, mint a fokhagyma, a vöröshagyma is jól bírja a hidegebb hőmérsékletet, és októberben elültethető.

 

3. Karalábé: Karalábépalántákat is el lehet ültetni októberben. Jól tűri a hideget, és gyorsan nő.

 

4. Kelkáposzta: A kelkáposzta, beleértve a különféle típusokat (vörös, zöld, leveles), októberben ültethető.

 

5. Brokkoli: Brokkolipalántákat is el lehet ültetni októberben. Ezt a hidegálló zöldséget ősszel és télen is lehet betakarítani.

 

6. Spenót és saláta: Bár ezek a zöldségek nem olyan hidegállók, mint a káposztafélék, de október elején még el lehet ültetni őket, és lefedheted őket, hogy megóvd őket a hidegtől.

 

7. Répa és petrezselyem: Ezek a gyökérzöldségek is ültethetők októberben, mivel jól bírják a hideget.

 

8. Fejes káposzta: Fejes káposztapalántákat októberben el lehet ültetni, de gondoskodj róluk a hidegebb hónapokban.

 

9. Cékla: Céklapalántákat is ültethetsz októberben, de figyelj rájuk a hideg időjárás miatt.

 

10. Zöldhagyma: Zöldhagymát is el lehet ültetni októberben. Gyorsan nő, és hasznos zöldség az őszi kertben.

Fontos, hogy figyelj a helyi időjárási körülményekre, és a zöldségek fajtájától függően használj lefedést vagy hőtároló eszközöket, hogy megvédd a hideg időjárástól. Mindig ellenőrizd az adott zöldségültetési útmutatókat és fajtaajánlásokat, hogy megfelelően gondoskodhass a növényeidről.