A Karácsonyi tiramisu egy örvendetes változat a klasszikus olasz desszertből, ünnepi ízekkel, például mentol és kakaó hozzáadásával. Ez a recept 8-10 embernek elegendő, és körülbelül 30 perc alatt elkészíthető. Ne feledkezzünk meg arról, hogy legalább 4 órán keresztül vagy egy éjszakán át hűtjük le, hogy az ízek jól összeérjenek.


Hozzávalók:


A krém keverékhez:

- 1 1/2 csésze tejszín
- 3/4 csésze mascarpone sajt
- 1/2 csésze kristálycukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál menta pálinka (vagy menta kivonat alkohol nélküli változatban)
- 1/2 csésze apróra tört cukormenta vagy menta cukorka


A kávé beáztatáshoz:

- 1 1/2 csésze erős kávé, kihűtve
- 3 evőkanál kávélikőr (opcionális)
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál kristálycukor

 

Az összeállításhoz:

- 1 csomag babapiskóta (kb. 24-30 darab)
- 2 evőkanál kakaópor
- Extra apróra tört cukormenta a díszítéshez
- Piros és zöld szórócukor (opcionális)


Elkészítés:

1. Egy tálban keverjük össze a mascarponét, a cukrot, a vanília kivonatot és a menta pálinkát. Használjunk elektromos habverőt, amíg sima és krémes állagot nem kapunk. Tegyük félre.

 

2. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt, amíg merev hab nem keletkezik.

 

3. Óvatosan keverjük össze a tejszínhabot a mascarpone keverékkel, amíg jól össze nem keveredik. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.

 

4. Egy lapos tálban keverjük össze az elkészült kávét, a kávélikőrt (ha használjuk), a kakaóport és a kristálycukrot. Keverjük össze alaposan.

 

5. Gyorsan mártsuk meg a babapiskótákat a kávés keverékben, hogy jól megszívják, de ne ázzanak el. Helyezzünk el egy réteg áztatott babapiskótát egy tálban vagy üvegpohárban.

 

6. Kenjünk rá a babapiskótákra a mascarpone keverék felét.

 

7. Szórjuk meg az apróra tört cukormenta felével a mascarpone rétegen.

 

8. Ismételjük meg a rétegezést, újabb réteg áztatott babapiskótával kezdve, majd a maradék mascarpone keverékkel zárva.

 

9. Szórjuk meg a tetejét kakaóporral, és díszítsük további cukormenta morzsával és ünnepi szórócukorral.

 

10. Fedjük le a Karácsonyi tiramisut műanyag fóliával, és legalább 4 órán keresztül vagy egy éjszakán át hűtsük le, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

11. Tálalás előtt díszítsük további cukormenta morzsával és enyhe kakaóporral.

 

12. Tálaljuk hűtve, és élvezzük ezt az ünnepi Karácsonyi tiramisut!


Ez az ünnepi desszert biztosan nagy sikert arat a karácsonyi összejöveteleken, mivel az olasz tiramisu kedvelt ízeit ötvözi a karácsonyi szezon vidámságával.