Hozzávalók (4 adaghoz)

• 1 nagy fej savanyú káposzta

• 500 g darált sertéshús

• 200 g rizs

• 1 fej vöröshagyma

• 2 gerezd fokhagyma

• 1 evőkanál pirospaprika

• 1 evőkanál só

• 1 kávéskanál bors

• 1 evőkanál olaj

• 1 liter húsleves


Elkészítés

1. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.


2. Hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk.


3. Beletesszük a pirospaprikát, a sót, a borsot, és összekeverjük.


4. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és alaposan összeforgatjuk.


5. A káposzta leveleit lefejtjük, és a húsos tölteléket beletöltjük.


6. Egy nagy lábasba tesszük a töltött káposztát, és ráöntjük a húslevest.


7. Lefedjük, és lassú tűzön, kb. 1 óra 30 perc alatt puhára főzzük.


Tálalás

A töltött káposztát forrón tálaljuk tejföllel a tetején.


Hasznos tippek

• Ha a káposzta levelek túl kemények, akkor főzzük meg őket egy kis sós vízben.


• A töltött káposztát sütőben is megsüthetjük, ebben az esetben kb. 1 óra alatt megsül.

• Ha a káposzta levele túl nagy, vágjuk ketté.

• A töltelék ne legyen túl sűrű, hogy könnyen lehessen felgöngyölni.

• Ha a töltött káposzta szétnyílik, fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítsük.


• A töltött káposztához ízlés szerint adhatunk hozzá hagymát, fokhagymát, gombát, vagy más zöldségeket is.