Hozzávalók a piskótához:

• 2 csésze finomliszt
• 1 csésze cukor
• 1 csésze olvasztott vaj
• 2 tojás
• 1 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál só
• 1/2 csésze kakaópor
• 1 csésze tej


Hozzávalók a krémhez:

• 1/2 csésze vaj
• 1/2 csésze porcukor
• 1 evőkanál kakaópor
• 1 evőkanál tej
• 1/2 teáskanál vaníliakivonat


Díszítéshez:

• 1/2 csésze áfonya
• Örökzöld (pl.: fenyő)


Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vajat, a tojásokat, a sütőport, a sót és a kakaóport.

3. Lassan adjuk hozzá a tejet, és keverjük addig, amíg össze nem áll.

4. Öntsük a tésztát egy kivajazott és lisztezett 30x25 cm-es tepsibe.

5. Süssük 30-35 percig, vagy amíg a fogpiszkáló szárazon jön ki a közepéből.

6. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a krémhez kezdenénk.


A krém elkészítése:

1. Egy tálban keverjük össze a vajat és a porcukrot, amíg habos nem lesz.

2. Adjuk hozzá a kakaóport, a tejet és a vaníliakivonatot, és keverjük tovább, amíg egyenletes nem lesz.


A torta összeállítása:

1. Vágjuk ketté a kihűlt tortát.

2. Kenjük meg a krém felével az egyik tortalapot.

3. Tegyük rá a másik tortalapot, és kenjük meg a maradék krémmel.

4. Díszítsük áfonyával és örökzölddel.


Tálalás:

Tálalás előtt hagyjuk a tortát szobahőmérsékleten pihenni néhány percig.


Tippek:

• A torta még finomabb lesz, ha 1/2 csésze darált dió vagy mandula is kerül a piskótába.

• Az áfonya helyett használhatunk más bogyós gyümölcsöt is, például szedret, málnát vagy ribizlit.

• Az örökzöld díszítéshez használhatunk lucfenyőágat.


Karácsonyi hangulatot adó dekoráció:

A torta díszítésére használhatunk ünnepi égőket, szalagokat, díszítőelemeket. A torta tetejére tehetünk például egy karácsonyfafigura, hóember vagy angyal figurát. A torta oldalát pedig díszíthetjük ünnepi szalagokkal vagy égőkkel.


Karácsonyi ízvilág:

A torta ízvilágát feldobhatjuk, ha a krémbe egy kis narancshéjat vagy mézeskalács fűszerkeveréket is teszünk.