Mézes-fahéjas diógolyó
Klasszikus ízvilágú, gyorsan elkészíthető diógolyók mézzel, fahéjjal és narancshéjjal. Tökéletes kis falatok a téli időszakra!
Hozzávalók:
20 dkg darált dió
2 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
5 dkg kekszmorzsa (elhagyható, ha sűrűbb masszát szeretnél)
Reszelt narancshéj
Elkészítés:
- A darált diót keverd össze a mézzel, fahéjjal és a reszelt narancshéjjal.
- Ha szükséges, adj hozzá kekszmorzsát, hogy formázható legyen.
- Formálj kis golyókat a masszából, és hempergesd meg őket diómorzsában vagy porcukorban.
- Hűtőben pihentesd fél órát, hogy az ízek összeérjenek.
Narancsos-mákos trüffel
Friss és különleges desszert, ahol a mák és a narancs találkozik egy lágy, formázható trüffelgolyóban.
Hozzávalók:
10 dkg darált mák
10 dkg darált keksz
2 evőkanál méz
Reszelt narancshéj
Kevés narancslé (frissen facsart, ízlés szerint)
Elkészítés:
- Keverd össze a mákot, kekszet és a mézet.
- Add hozzá a reszelt narancshéjat és annyi narancslevet, hogy lágy, de formázható masszát kapj.
- Formálj golyókat, majd hempergesd meg őket mákban vagy reszelt narancshéjjal kevert kókuszreszelékben.
- Hűtsd le a golyókat, hogy megszilárduljanak.
Mandulás-mézes marcipángolyó szárított áfonyával
Elegáns édesség, amely a mandula és az édes szárított áfonya harmóniáját hozza el.
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
1 teáskanál vanília aroma
Szárított áfonya (vagy aprított aszalt gyümölcs)
Elkészítés:
- Keverd össze a darált mandulát a porcukorral, mézzel és vaníliával, hogy lágy marcipánszerű masszát kapj.
- A masszából formálj golyókat, minden golyó közepébe tegyél egy szárított áfonyát vagy egy darabka aszalt gyümölcsöt.
- Hűtőben pihentesd fél óráig, majd tálald.
Mézes-mandulás kekszszalámi (karácsonyi ízesítéssel)
Egy ünnepi csavar a klasszikus kekszszalámin, mézeskalács fűszerekkel és mandulával megbolondítva.
Hozzávalók:
20 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált mandula
2 evőkanál méz
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg vaj (olvasztva)
Reszelt narancshéj
Elkészítés:
- Keverd össze a kekszet, darált mandulát, mézet, vajat és a fűszerkeveréket.
- Adj hozzá reszelt narancshéjat, és dolgozd össze, hogy formázható masszát kapj.
- Formázz belőle szalámit, majd hempergesd meg darált mandulában vagy porcukorban.
- Csomagold fóliába, és hűtsd legalább egy órán át. Szeletelve tálald.
Gesztenyés-narancsos álom (pohárkrém)
Krémes, könnyed pohárdesszert gesztenyepüréből és friss narancsból, amely garantáltan az ünnepi asztal fénypontja lesz.
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyepüré (fagyasztott, felengedve)
1 dl tejszín (felverve)
1 narancs reszelt héja és leve
1-2 evőkanál méz (ízlés szerint)
Darált dió vagy mandula a díszítéshez
Elkészítés:
- A gesztenyepürét keverd össze a mézzel, a reszelt narancshéjjal és egy kis narancslével.
- A tejszínt verd fel, majd keverd bele a gesztenyés keverékbe.
- Töltsd poharakba, majd szórj a tetejére darált diót vagy mandulát.
- Hűtőben hagyd összeérni, és hidegen tálald.
Ezek az egyszerűen elkészíthető, sütés nélküli karácsonyi desszertek tökéletesek az ünnepi készülődéshez. Nemcsak finomak, hanem gyönyörűen mutatnak a karácsonyi asztalon is. Készítsd el őket szeretteidnek, és oszd meg velük az ünnepi hangulatot egy-egy édes falat formájában!