A karácsony az az időszak, amikor szeretnénk, hogy az édességek is különlegesek legyenek, de nem mindenki vágyik bonyolult receptes kihívásokra. Ha szeretnél olyan karácsonyi sütiket készíteni, amelyek gyorsan, könnyedén elkészíthetők, de mégis lenyűgözőek az ízükkel, akkor jó helyen jársz!
Ez a hét karácsonyi süti recept tökéletes választás, ha ünnepi finomságokra vágysz, amik nemcsak egyszerűek, hanem tényleg finomak is. Garantáltan mindenki imádni fogja őket – és még az ünnepi asztalra is tökéletesek!
1. Kókuszos-vajas karácsonyi csillagok, vaníliásan
Omlós kókuszos csillagok, lágy vajjal és egy csipet vaníliával – egyszerű, mégis ínycsiklandó ünnepi keksz.
Hozzávalók:
200 g liszt
100 g kókuszreszelék
120 g vaj
80 g cukor
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
- A vajat keverd simára a cukorral, majd add hozzá a tojást és vaníliakivonatot.
- Fokozatosan keverd bele a lisztet és a kókuszreszeléket.
- Nyújtsd ki a tésztát, szaggass csillagokat, és süsd 180°C-on kb. 10-12 percig.
2. Csokis-narancsos linzer, aszalt áfonyával töltve
Narancsos, csokis linzerek, melyek közepén aszalt áfonya lapul. Édes-savanykás ízvilágú sütemény, tökéletesen karácsonyi hangulatú.
Hozzávalók:
200 g liszt
100 g vaj
70 g porcukor
1 tojás
1 narancs reszelt héja
50 g étcsokoládé (reszelve)
50 g aszalt áfonya
Elkészítés:
- Keverd össze a vajat és a porcukrot, majd add hozzá a tojást és a narancshéjat.
- Szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a reszelt csokoládét.
- Gyúrd össze, formázz korongokat, és töltsd meg aszalt áfonyával.
- Süsd 180°C-on 10-12 percig.
3. Puha csokoládés-diós tallérok fahéjjal és mézzel
Ezek az ünnepi tallérok tele vannak csokoládéval, dióval és fahéjjal. Puha, lágy állagával tökéletes a téli estékre.
Hozzávalók:
100 g étcsokoládé (aprítva)
150 g liszt
80 g darált dió
100 g vaj
80 g méz
1 tojás
1 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
- Keverd össze a vajat és a mézet, majd add hozzá a tojást.
- Fokozatosan keverd bele a lisztet, sütőport, diót, fahéjat és csokoládét.
- Formázz kis tallérokat, és helyezd sütőpapírra.
- Süsd 180°C-on 10-12 percig, amíg a széle barnulni nem kezd.
4. Kakaós kocka, ami minden karácsonyi asztal dísze
Ez a kakaós kocka recept egy igazi klasszikus karácsonyi sütemény, amelynek íze mindenkit elvarázsol!
Hozzávalók:
200 g liszt
150 g cukor
50 g kakaópor
3 tojás
100 ml tej
100 ml olaj
1 teáskanál sütőpor
Elkészítése:
- A tojásokat habosra verjük a cukorral.
- Hozzáadjuk az olajat és tejet, majd jól összekeverjük.
- Egy külön tálban vegyítjük a lisztet, kakaót és sütőport.
- Fokozatosan összekeverjük a nedves hozzávalókkal.
- Öntsük egy kivajazott tepsibe, majd süssük előmelegített sütőben 180 °C-on körülbelül 25 percig.
5. Vaníliás-citromos süti, ami elhozza az ünnepi hangulatot
Ez a vaníliás-citromos süti recept frissítő ízével és illatával mindenkit lenyűgöz karácsonykor!
Hozzávalók:
250 g liszt
150 g cukor
100 g vaj (puha)
2 tojás
1 citrom reszelt héja
50 ml citromlé
1 teáskanál sütőpor
Csipet só
Elkészítése:
- A puha vajat és a cukrot keverjük habosra.
- Adjunk hozzá egyenként tojásokat, majd jól keverjük össze.
- A citromhéjat és citromlevet is adjuk hozzá.
- Egy külön tálban vegyítsük a lisztet, sütőport és sót.
- Fokozatosan keverjük össze a száraz hozzávalókat a nedves keverékkel.
- Öntsük egy kivajazott tepsibe, majd süssük előmelegített sütőben 180 °C-on körülbelül 25 percig.
6. Gyümölcsös-diós keksz, fahéjas porcukorral hintve
A kandírozott gyümölcs és dió találkozása ebben a ropogós karácsonyi kekszben, enyhén fahéjas porcukorral meghintve igazán ünnepi ízt ad.
Hozzávalók:
150 g liszt
100 g vaj
80 g porcukor
1 tojás
1 tk sütőpor
50 g aprított dió
50 g kandírozott gyümölcs (pl. narancshéj)
Fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. A vajat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a tojást.
2. Keverd bele a lisztet, sütőport, diót és gyümölcsöt.
3. Gyúrj belőle kis golyókat, majd süsd 180°C-on 10-12 percig.
4. Fahéjas porcukorral hintsd meg őket sütés után.
7. Rumos-kókuszos golyók meggydarabokkal
Kókuszos, rumos ízvilágú golyók, melyek közepén finom meggydarab rejtőzik. Gyors és egyszerű édesség a karácsonyi készülődéshez.
Hozzávalók:
150 g darált keksz
80 g kókuszreszelék
80 g porcukor
50 ml rum (vagy rumaroma)
80 g olvasztott vaj
100 g magozott meggy
Elkészítés:
- Keverd össze a darált kekszet, porcukrot, kókuszreszeléket, rumot és az olvasztott vajat.
- Formázz kis golyókat, mindegyik közepébe tegyél egy meggydarabot.
- Forgasd kókuszreszelékbe, és hűtsd be tálalásig.
A karácsonyi sütemények varázsa abban rejlik, hogy egyszerű alapanyagokból, minimális előkészülettel is varázslatos finomságokat készíthetünk. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de igazán ünnepi hangulatot csempésznek otthonodba.
Próbáld ki valamennyit, és tedd különlegessé az ünnepi asztalt egyszerűen elkészíthető, mégis ínycsiklandó karácsonyi sütikkel, amelyek garantáltan mindenkit elvarázsolnak!
Gyakran Ismételt Kérdések
1. Mennyire bonyolultak ezek a karácsonyi sütemény receptek?
Minden recept egyszerűen elkészíthető, kezdők számára is könnyen követhető lépésekkel, így akár tapasztalat nélkül is bátran nekiállhatsz!
2. Lehet variálni az összetevőket?
Igen, nyugodtan kísérletezhetsz! Például a rumos-kókuszos golyókban a rum helyett rumaromát, vagy a gyümölcsös-diós kekszben más aszalt gyümölcsöt is használhatsz.
3. Hogyan tárolhatók ezek a sütik?
A legtöbb sütemény hűvös helyen, légmentesen zárható dobozban akár egy hétig is eláll. A frissesség megőrzése érdekében mindig zárd le őket.
4. Hogyan tehetem őket még ünnepibbé?
Díszítésként szórd meg a süteményeket porcukorral, színes cukorgyöngyökkel vagy akár ehető csillámporral. A kreatív tálalás is hozzáad a karácsonyi hangulathoz!
5. Gyerekekkel is elkészíthetők ezek a sütemények?
Abszolút! Ezek a receptek ideálisak közös sütéshez, és a gyerekek különösen élvezhetik a formázást, díszítést és a golyók készítését.