A Mikulás Desszert egy igazán mutatós és finom édesség, amely gyorsan elkészíthető, és mindenkit elvarázsol a karácsonyi hangulatával. Az alapját egy finom keksz adja, melyre sűrű vaníliás pudingot kenünk, hogy Mikulás arcát formázzuk. Könnyen és gyorsan készíthető, mégis látványos, így tökéletes választás ünnepi alkalmakra.

Mikulás desszert
Mikulás desszert

Hozzávalók:

  • 1 csomag keksz (pl. Digestive keksz vagy bármilyen kerek keksz)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • Eperdzsem (vagy bármilyen piros dzsem a sapkához)
  • Fekete cukorkák vagy kis csokidarabkák a szemekhez
  • Fehér csoki vagy fehér cukormáz a bajuszhoz és a szájhoz
  • Piros cukorka vagy egy kis darab piros gumicukor az orrhoz

Elkészítés:

  1. Kekszek előkészítése (2 perc):
    Tedd a kekszeket egy tányérra, ezek lesznek a Mikulás alapjai. Mindegyik keksz egy Mikulás arcát fogja alkotni.
  2. Vaníliás puding készítése (5-10 perc):
    Készíts el egy adag vaníliás pudingot a csomagolás szerint. A pudingnak elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy jól tartja a formáját, amikor a kekszre kenjük. Ha elkészült, hagyd egy kicsit hűlni, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.
  3. A puding felvitele a kekszre (3 perc):
    Miután a puding egy kicsit kihűlt, kend a keksz tetejére egy vastagabb rétegben, hogy egy pufi Mikulás arcot formázzon.
  4. Puding hűtése (10 perc):
    Tedd a kekszes alapot a hűtőbe kb. 10 percre, hogy a puding megszilárduljon, és jobban formázható legyen. Ez a lépés segít abban, hogy a Mikulás arca stabil maradjon, amikor a többi díszítést hozzáadod.
  5. Mikulás sapkájának kialakítása (2 perc):
    Kend a piros dzsemet (eperdzsem vagy más piros dzsem) a puding tetejére, hogy a Mikulás sapkáját formáld.
  6. A szemek és az orr (3 perc):
    A szemekhez használj apró fekete cukorkákat vagy kis csokidarabokat. A Mikulás orrát egy kis darab piros gumicukorból vagy piros cukorkából formálhatod. Tedd a puding arc közepére, hogy kiemelje a karakterét.
  7. Bajusz és száj formázása (3 perc):
    A bajuszhoz fehér csokit vagy fehér cukormázat használj. Formázd a pufi bajuszt és a száját, hogy életre keltsd a Mikulást.

Elkészítési idő:

Összesen körülbelül 20-25 percet vesz igénybe a puding hűtése nélkül. Ha a pudingot hűtőben kell pihentetni, azzal együtt 30-40 perc lesz.


GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

1. Milyen keksz legyen az alap?
Bármilyen kerek keksz megfelelő, de a Digestive keksz az egyik legjobb választás, mivel elég erős ahhoz, hogy tartja a pudingot, és semleges ízű, ami jól illik a desszerthez.

2. Használhatok más típusú dzsemet is a sapkához?
Igen, a piros színű dzsem a legjobb választás, de ha nincs eperdzsem, használhatsz málna- vagy cseresznye dzsemet is.

3. Hogyan díszíthetem a szemeket, ha nincs fekete cukorka?
Ha nincs fekete cukorka, étcsokoládét is használhatsz. Az étcsokoládé tökéletesen éles kontúrokat ad, és jól kiemeli a szemeket.

4. Hogyan készíthetem el a fehér bajuszt?
A fehér bajusz könnyen elkészíthető olvasztott fehér csokiból vagy cukormázból. Ha cukormázat használsz, keverd el a porcukrot tojásfehérjével és egy kis citromlével, majd formázd a bajuszt a kívánt alakra.


Ez a Mikulás Desszert nemcsak gyönyörű, hanem finom is. Képzeld el, hogy az asztalon egy-egy Mikulás arc néz vissza rád, és a családod el van ragadtatva a kreatív édességtől! A recept egyszerű és gyors, így ideális választás a karácsonyi ünnepekre, és egy emlékezetes édesség lehet a Mikulás napi vagy karácsonyi asztalon. Kellemes készítést és boldog ünnepeket!