A Mikulás Desszert egy igazán mutatós és finom édesség, amely gyorsan elkészíthető, és mindenkit elvarázsol a karácsonyi hangulatával. Az alapját egy finom keksz adja, melyre sűrű vaníliás pudingot kenünk, hogy Mikulás arcát formázzuk. Könnyen és gyorsan készíthető, mégis látványos, így tökéletes választás ünnepi alkalmakra.
Hozzávalók:
- 1 csomag keksz (pl. Digestive keksz vagy bármilyen kerek keksz)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- Eperdzsem (vagy bármilyen piros dzsem a sapkához)
- Fekete cukorkák vagy kis csokidarabkák a szemekhez
- Fehér csoki vagy fehér cukormáz a bajuszhoz és a szájhoz
- Piros cukorka vagy egy kis darab piros gumicukor az orrhoz
Elkészítés:
- Kekszek előkészítése (2 perc):
Tedd a kekszeket egy tányérra, ezek lesznek a Mikulás alapjai. Mindegyik keksz egy Mikulás arcát fogja alkotni. - Vaníliás puding készítése (5-10 perc):
Készíts el egy adag vaníliás pudingot a csomagolás szerint. A pudingnak elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy jól tartja a formáját, amikor a kekszre kenjük. Ha elkészült, hagyd egy kicsit hűlni, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. - A puding felvitele a kekszre (3 perc):
Miután a puding egy kicsit kihűlt, kend a keksz tetejére egy vastagabb rétegben, hogy egy pufi Mikulás arcot formázzon. - Puding hűtése (10 perc):
Tedd a kekszes alapot a hűtőbe kb. 10 percre, hogy a puding megszilárduljon, és jobban formázható legyen. Ez a lépés segít abban, hogy a Mikulás arca stabil maradjon, amikor a többi díszítést hozzáadod. - Mikulás sapkájának kialakítása (2 perc):
Kend a piros dzsemet (eperdzsem vagy más piros dzsem) a puding tetejére, hogy a Mikulás sapkáját formáld. - A szemek és az orr (3 perc):
A szemekhez használj apró fekete cukorkákat vagy kis csokidarabokat. A Mikulás orrát egy kis darab piros gumicukorból vagy piros cukorkából formálhatod. Tedd a puding arc közepére, hogy kiemelje a karakterét. - Bajusz és száj formázása (3 perc):
A bajuszhoz fehér csokit vagy fehér cukormázat használj. Formázd a pufi bajuszt és a száját, hogy életre keltsd a Mikulást.
Elkészítési idő:
Összesen körülbelül 20-25 percet vesz igénybe a puding hűtése nélkül. Ha a pudingot hűtőben kell pihentetni, azzal együtt 30-40 perc lesz.
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
1. Milyen keksz legyen az alap?
Bármilyen kerek keksz megfelelő, de a Digestive keksz az egyik legjobb választás, mivel elég erős ahhoz, hogy tartja a pudingot, és semleges ízű, ami jól illik a desszerthez.
2. Használhatok más típusú dzsemet is a sapkához?
Igen, a piros színű dzsem a legjobb választás, de ha nincs eperdzsem, használhatsz málna- vagy cseresznye dzsemet is.
3. Hogyan díszíthetem a szemeket, ha nincs fekete cukorka?
Ha nincs fekete cukorka, étcsokoládét is használhatsz. Az étcsokoládé tökéletesen éles kontúrokat ad, és jól kiemeli a szemeket.
4. Hogyan készíthetem el a fehér bajuszt?
A fehér bajusz könnyen elkészíthető olvasztott fehér csokiból vagy cukormázból. Ha cukormázat használsz, keverd el a porcukrot tojásfehérjével és egy kis citromlével, majd formázd a bajuszt a kívánt alakra.
Ez a Mikulás Desszert nemcsak gyönyörű, hanem finom is. Képzeld el, hogy az asztalon egy-egy Mikulás arc néz vissza rád, és a családod el van ragadtatva a kreatív édességtől! A recept egyszerű és gyors, így ideális választás a karácsonyi ünnepekre, és egy emlékezetes édesség lehet a Mikulás napi vagy karácsonyi asztalon. Kellemes készítést és boldog ünnepeket!