A vörösbor mérsékelt fogyasztása számos pozitív egészségügyi hatással járhat. Az alábbiakban néhány ilyen hatást sorolunk fel:

1. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése: A vörösborban található antioxidánsok (például a resveratrol) segíthetnek megvédeni a szív- és érrendszer egészségét, és csökkenthetik a szívbetegségek és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

2. Csontok egészsége: A borban található polifenolok segíthetnek csökkenteni a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

3. Megelőzi a stroke-ot: A vörösborban található polifenolok a stroke kialakulásának csökkentésében is segíthetnek.

4. Depresszió, szorongás és alvás: A vörösbor csökkentheti a depresszió és a szorongás kockázatát, valamint segíthet a jobb alvás elérésében. A borfogyasztás élvezetes tevékenység lehet, és az egészséges életmód részévé is tehető, ha mértékkel fogyasztjuk.

5. Fogyás elősegítése: A mérsékelt borfogyasztás segíthet a fogyásban, mivel a borban található alkohol segíthet csökkenteni az étvágyat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott borfogyasztás súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például májproblémákat, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat, valamint a daganatos megbetegedések kockázatának növekedését. Ezért mindig fontos mértékkel fogyasztani a bort és az alkoholos italokat. A mérsékelt borfogyasztás azt jelenti, hogy a nők maximum napi egy, a férfiak maximum napi két pohár bort fogyasztanak.