Térdízületi gyulladás esetén ajánlott gyümölcsök:


1. Narancs: A narancsban található C-vitamin és karotinoidok antioxidáns hatásúak lehetnek, és segíthetnek a gyulladás enyhítésében.

 

2. Bogyós gyümölcsök: A bogyós gyümölcsök, mint például a málna, az áfonya és az eper, gazdagok flavonoidokban, amelyek hatékonyak lehetnek a gyulladás csökkentésében.

 

3. Ananász: Az ananászban található bromelain enzim segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat.

 

4. Kivi: A kivi magas C-vitamin- és K-vitamin-tartalma segíthet a gyulladás csökkentésében.

 

5. Alma: Az almában található flavonoidok, például a kvercetin, segíthetnek csökkenteni a gyulladást és az allergiás reakciókat.

 

6. Avokádó: Az avokádóban található zsírsavak, például az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, segíthetnek a gyulladás enyhítésében.

 

Térdízületi gyulladás esetén ajánlott zöldségek:


1. Brokkoli: A brokkoli magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket tartalmaz, például a sulforafánt és a kaempferolt, amelyek segíthetnek a gyulladás enyhítésében.

 

2. Paradicsom: A paradicsom likopin nevű vegyülete gazdag forrása, ami segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat.

 

3. Padlizsán: A padlizsán a flavonoidok és a karotinoidok, például az antocianinok és a zeaxantin gazdag forrása, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk lehet.

 

4. Uborka: Az uborka magas víztartalma és alacsony kalóriatartalma mellett a C-vitamin és a kálium is megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladás enyhítéséhez.

 

5. Zeller: A zeller gazdag forrása a flavonoidoknak, amelyek hatékony gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.

 

6. Kelbimbó: A kelbimbó magas rost-, C-vitamin- és K-vitamin-tartalmának köszönhetően segíthet a gyulladás csökkentésében és az immunrendszer erősítésében.