A koriander (Coriandrum sativum) széles körben használatos a konyhában és a hagyományos gyógyászatban is. A koriander magjait és leveleit egyaránt felhasználják, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az alábbiakban 10 gyógyhatását ismertetjük:


1. Emésztési zavarok enyhítése: A koriander segíthet a puffadás, a bélgörcsök és az emésztési zavarok enyhítésében.


2. Fájdalomcsillapító hatás: A koriandernek fájdalomcsillapító hatása is van, különösen a fejfájás és az izomfájdalmak esetében.


3. Antibakteriális hatás: A koriander kivonata antibakteriális hatással rendelkezik, ami segíthet a baktériumok okozta fertőzések kezelésében.


4. Gyulladáscsökkentő hatás: A koriander enyhítheti az ízületi gyulladás, a reuma és a hasmenés okozta gyulladásos tüneteket.


5. Csökkenti a vérnyomást: A koriander kivonat csökkentheti a magas vérnyomást, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.


6. Csökkenti a koleszterinszintet: A korianderben található vegyületek képesek csökkenteni a koleszterinszintet, így hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.


7. Jó hatással van a memóriára: A koriander kivonata javíthatja a memóriát és a tanulási képességet.


8. Fokozza az immunrendszert: A korianderben található antioxidánsok és vitaminok erősítik az immunrendszert, így segítenek megelőzni a betegségeket.


9. Segít a máj méregtelenítésében: A koriander segíti a májat a méregtelenítésben, ezáltal hozzájárulhat az egészséges májműködéshez.


10. Segíti a testsúly csökkentését: A koriandernek diuretikus hatása is van, ami segíthet a felesleges víz eltávolításában a szervezetből, így hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez.


11. Vérzéscsillapító hatás: A korianderben található anyagok vérzéscsillapító hatással rendelkeznek, így segíthetnek az egyszerűbb vérzések kezelésében.


12. Hormonális egyensúlyt javító hatás: A korianderben található anyagok segíthetnek javítani a hormonális egyensúlyt, így segíthetnek a menstruációs ciklus rendszerességének javításában.