A fogkő eltávolítása házilag is lehetséges, azonban fontos, hogy óvatosan és körültekintően végezzük el, hogy ne károsítsuk a fogainkat. Az alábbiakban néhány házi praktikát ajánlok a fogkő ellen:


1. Szódabikarbóna használata: A szódabikarbóna egy természetes, hatékony tisztítószer, amely eltávolítja a foltokat és a fogkőt a fogakról. Nedvesítsünk be egy fogkefét, és szórjunk rá egy kis szódabikarbónát. Alaposan mossuk meg a fogainkat, majd öblítsük ki a szájunkat.


2. Só és szódabikarbóna keverék: Keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát és fél teáskanál sót, majd keféld át vele alaposan a fogaidat. Ez a keverék segít eltávolítani a fogkövet és megakadályozni annak újbóli lerakódását.


3. Almaecet használata: Az almaecet segít eltávolítani a fogkőt, valamint csökkenti a fogínygyulladást. Keverjünk össze egy evőkanál almaecetet egy pohár vízzel, és öblögessük át a szánkat ezzel a keverékkel.


4. Citrom használata: A citrom savtartalma segít eltávolítani a fogkőt és a fogfoltokat a fogakról. Vágjunk fel egy citromot, és dörzsöljük át vele alaposan a fogainkat. Azonban fontos tudni, hogy a citrom savassága roncsolhatja a fogzománcot, ezért csak mérsékelt mennyiségben ajánlott használni.

 

5. Aktív szén: Az aktív szén képes eltávolítani a fogkövet és a fogszuvasodást okozó baktériumokat is. Keverj össze egy evőkanál aktív szénport egy kis vízzel, majd keféld át vele a fogaidat.


6. Rendszeres fogmosás: A legfontosabb, hogy naponta legalább kétszer alaposan mossuk meg a fogainkat fogkefével és fogkrémmel. Ez segít eltávolítani a fogakon lerakódott ételmaradványokat, amelyekből a fogkő képződhet.

 

 

Fontos, hogy a fogkő eltávolítását mindig szakemberre bízzuk, hiszen az otthoni praktikák nem mindig hatékonyak, és súlyosabb fogproblémákhoz vezethetnek. Rendszeresen járjunk fogorvoshoz, és tartsuk be az általa javasolt fogápolási szokásokat.