Az alábbiakban találsz néhány tanácsot, amelyek segíthetnek, ha sodrásba kerülsz a tengeren:

- Ha belekeveredsz egy erőteljes tengeri sodrásba, először is fontos megőrizni a nyugalmad és a koncentrációdat.

- Ne erőltesd a sodrás elleni úszást: Ha megpróbálsz küzdeni a sodrás ellen, csak még jobban kifárasztod magadat. A sodrások általában nagyon erősek, és könnyen ki tudnak fárasztani még egy erős úszót is.

- Ússz oldalirányba: Az oldalra történő úszás segíthet abban, hogy elhagyd a sodrást. Próbálj meg úgy mozogni, hogy merőleges legyen a sodrásra.

- Ne pánikolj: A sodrások általában nem veszélyesek, és ha nyugodt maradsz, akkor könnyebben találsz megoldást a problémára.

- Keress támpontokat: Ha van valamilyen támpont a közelben, amely segíthet az irány meghatározásában, például egy szikla, hajó, bója vagy parti épület, próbáld azt felhasználni az irány meghatározására.

- Kérj segítséget: Ha nem tudsz kiszabadulni a sodrásból, ha lehetőséged van kérj segítséget valakitől, aki még a közelben van, vagy használj olyan eszközöket, mint például egy síp, hogy felhívd magadra a figyelmet.

- Ha lehet soha ne ússz egyedül!

- Olyan tengerparton, ahol nincs senki vagy csak pár ember tartózkodik semmiképp ne merészkedj a tengerbe!


A tengeri sodrások elkerülésének a legjobb módja az, hogy eleve megakadályozzuk, hogy belekerüljünk egy ilyen veszélyes helyzetbe. Érdemes előre tájékozódni a strandolási helyek veszélyeiről és figyelni a strandőrökre és az időjárási jelentésekre.