A porcsin egy gyógynövény, amely vadon gyomként nő. Elterült és elágazó vöröses szárú. Ezt az egészséges növényt vastag, húsos levelek is díszítik, amelyek a száron ellentétes párokban helyezkednek el. A porcsin termékeny és homokos talajon és napos helyeken, gyümölcsösökben, szőlőben, kertben, házak és utak mentén nő. A fiatal porcsinlevél enyhén fűszeres és savanyú ízű, és nyersen salátaként vagy más saláták kiegészítéseként használják. Emellett porcsinból készülnek levesek és pörköltek. A porcsin rendkívül egészséges zöldség. Tartalmaz A-vitamint, B-vitamint, valamint C- és E-vitamint. Az ásványi anyagok közül kiemelkedik a vas, a foszfor, a kalcium és a nátrium. Fontos kiemelni, hogy a porcsin az omega-3 zsírsavak természetes forrása. Kiváló hatással vannak a szív jobb működésére és a vérkeringésre. A porcsin erősíti a szívet és a szívizmot, valamint véd a szívbetegségek ellen. Ez az értékes növény tisztítja a vért, serkenti a vértermelést és javítja a vérkeringést. A porcsin bevételével szabályozzák a vér zsírtartalmát és az alacsony vérnyomást. Nagyon hasznos a nők számára, mert segít a petefészek cisztákban. A porcsin erősíti a csontokat és enyhíti a reumás fájdalmakat. A porcsinról úgy tartják, hogy segít a pajzsmirigybetegségben. Hasznos fejfájás és migrén esetén. A porcsin jótékony hatással van a tüdő egészségére. Csillapítja a köhögést és megkönnyíti a köptetést.