A kakaó valóban kiváló választás, és számos egészségügyi előnnyel jár. Nézzük meg, miért érdemes néha egy bögre habos kakaót kortyolni:

1. Antioxidánsok: A kakaóbab tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól és az öregedéstől. Ezek az antioxidánsok hozzájárulhatnak az egészséges sejtek védelméhez.

2. Magnézium: A kakaó kiváló magnéziumforrás, amely fontos szerepet játszik a csontok, az izmok és az idegrendszer egészségében.

3. Vas: A kakaó vasban is gazdag, amely a vörösvértestek fontos alkotóeleme.

4. Kálium: A kakaó káliumban is gazdag, amely segít szabályozni a vérnyomást.

5. Rost: A kakaó rostban is gazdag, amely elősegíti az emésztést és a bélrendszer egészségét.


A kakaó fogyasztása további előnyökkel járhat:

- Csökkenti a szívbetegségek kockázatát: A kakaó antioxidánsai segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

- Javítja az agyműködést: A kakaó flavonoidjai javítják a véráramlást az agyban, ezáltal javítva az agyműködést és a memóriát.

- Véd a rák ellen: A kakaó antioxidánsai segítenek megvédeni a szervezetet a rákos sejtek kialakulásától.

- Javítja a hangulatot: A kakaó szerotonin és dopamin elődjét is tartalmazza, amelyek boldogságérzetet keltenek.

Fontos megjegyezni, hogy a kakaó cukorban és zsírban is gazdag lehet. Ezért fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, és olyan kakaótermékeket válasszunk, amelyek alacsony cukor- és zsírtartalmúak.


A kakaó fogyasztásának leggyakoribb módja a csokoládé. Azonban a kakaó más formában is fogyasztható, mint például kakaópor, kakaóvaj, kakaómassza, vagy kakaóital.

- A kakaópor a kakaóbab őrölt formája. Ez a legegészségesebb módja a kakaó fogyasztásának, mivel nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy zsírt. A kakaóport használhatjuk sütemények, italok és desszertek készítéséhez.

- A kakaóvaj a kakaóbabból kivont zsír. Ez egy természetes hidratáló, amelyet kozmetikumok és bőrápoló termékek készítéséhez használnak.

- A kakaómassza a kakaóbab őrölt formája, kakaóvajjal keverve. Ez a csokoládé alapanyaga.

- A kakaóital kakaóporból, vízből vagy tejből és cukorból készül. Ez egy finom és tápláló ital lehet.


Tehát, ha néha egy bögre kakaót kortyolsz, nem csak finom, de egészséges is!