Ez a különleges őszi desszert kombinálja a habkönnyű, édes tésztát a fahéjas almaszeletekkel és egy ropogós mézes krokant réteggel. A tésztarétegek közé karamellizált almaszeletek kerülnek, míg a tetejére fahéjas habcsók.

Hozzávalók (4 adaghoz):

2 nagy alma (lehetőleg savanykás, pl. Granny Smith)
1 evőkanál fahéj
4 evőkanál méz
200 g kristálycukor
100 g vaj
200 g liszt
3 tojásfehérje
50 g dió
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál citromlé
Egy csipet só


Elkészítés:

1. Mézes krokant réteg:

Daráld le a diót durvára.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd adj hozzá 2 evőkanál mézet és a durvára darált diót.
Pirítsd, míg a méz karamellizálódik, és a dió aranybarnára sül. Tedd félre hűlni, majd törd apró darabokra.


2. Fahéjas almaszeletek:

Hámozd meg az almákat, vágd vékony szeletekre.
Serpenyőben karamellizáld 2 evőkanál mézet, majd add hozzá az almaszeleteket, a fahéjat és egy kevés citromlevet.
Pirítsd addig, míg az almák enyhén karamellizálódnak, de még megtartják formájukat.


3. Habcsók tészta:

Verj fel 3 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá. Fokozatosan adj hozzá 200 g cukrot és 1 teáskanál vaníliát.
Szitáld hozzá a lisztet óvatosan, hogy ne törjön meg a hab.
Keverd bele a lehűlt, darabokra tört mézes krokantot.


4. Rétegezés és sütés:

Egy kivajazott sütőformába rétegezd a habcsókos tésztát, majd helyezz egy réteg karamellizált almaszeletet.
Ismételd meg a rétegezést, amíg el nem fogynak az összetevők.
Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.


5. Díszítés:

A kihűlt süteményt díszítsd friss almaszeletekkel, fahéjjal megszórva, és tálald egy kevés mézzel megcsorgatva.