Az almafa tavaszi metszésekor fontos, hogy az egészséges és élő részeket hagyjuk meg, és csak az elhalt, beteg, sérült vagy átfűrészelt ágakat távolítsuk el. A cél az, hogy a fa megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozzon, és a korona egészséges és jól formált legyen.

A tavaszi almafametszés során a következőket kell figyelembe venni:

1.
Válasszuk ki azokat az ágakat, amelyek el kell távolítani. Általában a leggyengébb, elhalt vagy beteg ágakat kell eltávolítani, valamint azokat az ágakat, amelyek túl sűrűn helyezkednek el.

2. Mérlegeljük a vágásokat. Ne vágjunk el túl sok ágat egyszerre, mert az károsíthatja a fát, és csökkentheti a termés mennyiségét.

3. Használjunk megfelelő metszőollót. Az almafa vastagabb ágainak vágásához erős metszőollóra lesz szükségünk.

4. A vágásokat végezzük szakértő módon. Mindig metszőollóval vágjunk, és biztosítsuk, hogy a metszési vonal a lehető legsimább legyen. Ne hagyjunk hosszú csonkot, mert az később problémákat okozhat.

5. Ne felejtsük el fertőtleníteni a metszési sebeket. A metszés után érdemes egy fertőtlenítő spray-t használni a sebek megóvása érdekében.

 

Az almafa tavaszi metszésének célja, hogy a fa egészséges legyen, és megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozzon. Ha bizonytalanok vagyunk a metszés technikájában, érdemes szakember segítségét kérni.