A barackfa tavaszi metszése hasonló az almafa és a szilvafa metszéséhez, de néhány különbség van. Az alábbiakban összefoglaljuk a fontos pontokat:


1. Az elhalt, beteg és sérült ágakat távolítsuk el, és a túl alacsonyan növő ágakat vágjuk le. Ezenkívül a koronában lévő ágakat is ritkítsuk ki, hogy javítsuk a fény- és levegőáramlást.


2. A barackfa hajtásai rendkívül érzékenyek, ezért a tavaszi metszést a legjobb végrehajtani, mielőtt a rügyek kibújnak. Ha a fa későbbi időpontban van metszve, akkor a hajtások elszáradhatnak, ami csökkentheti a termést.


3. A barackfák szilvafa és almafa esetében is egyaránt igénylik a fiatal ágak kialakítását és a régiek eltávolítását. A régi ágak eltávolítása azonban fontosabb a barackfánál, mivel a fa idővel elveszíti termékenységét. Ezért a távoli ágak eltávolításával helyet adhatunk az új, termékeny hajtásoknak.


4. A barackfák hajtásai gyorsan nőnek, ezért a metszés során figyelembe kell venni az ágak növekedését. A barackfát úgy kell metszeni, hogy az ágak ne takarják el egymást, és hogy a fa belső részébe is juthasson fény és levegő.


5. Amikor a barackfát metszünk, ügyeljünk arra, hogy a metszést olyan magasságban végezzük, ahol a fa ágai egyenletesen eloszlanak. A barackfa alacsonyabbra metszése növelheti a termést, mivel az ágak jobban kifejlődhetnek.


Fontos megjegyezni, hogy a barackfák tavaszi metszésekor a metszéseknek nem szabad túl mélyre és túl sokáig menniük, mivel a fa növekedése könnyen megzavarható. Ha bizonytalanok vagyunk a barackfa metszésében, érdemes szakember segítségét kérni.