A szilvafa metszése során az alábbiakat érdemes figyelembe venni a tavaszi metszés során:


1. Vágjuk le az elhalt, beteg és sérült ágakat, amelyek a korona belsejében helyezkednek el. Ezek az ágak nem csak a fa egészségét veszélyeztetik, hanem gátolják a fényt és a levegőt is a korona belső részében, ami csökkentheti a termést.


2. Távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek túl alacsonyan nőnek, vagy olyan szöget zárnak be, ami kedvezőtlen a korona kialakulására. Az ilyen ágak gyakran veszélyeztetik a fa stabilitását, és nehezebbé teszik a szilvafa ápolását.


3. Vágjuk vissza az előző évben növésnek indult hajtásokat, amelyek túl hosszúak, és növeljük az új ágakat, amelyek a koronán belül nőnek. Az ilyen metszés elősegíti a szilvafa formájának kialakítását és javítja a termést is.


4. Ha a szilvafa túl magasra nőtt, vagy túl sűrű az ágrendszere, akkor elvégezhetjük a korona ritkítását. Ebben az esetben távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek túl közel helyezkednek el egymáshoz, és válasszuk le a fára terhelő ágakat.


5. Ne vágjunk le túl sokat egyszerre, mert az károsíthatja a fát. A szilvafát évente lehet metszeni, kis metszésekkel, amelyek segítenek fenntartani a fa egészségét és a korona formáját.


Az almafához hasonlóan a szilvafa metszése is technikától függően változhat, és előfordulhat, hogy egyes szakaszokban más időpontban kell metszeni. A szilvafa metszése is komplex feladat, és ha bizonytalanok vagyunk a metszéstechnika tekintetében, akkor érdemes szakember segítségét kérni.