Hozzávalók:
2 csésze univerzális liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1/2 csésze puha, sózatlan vaj
1 csésze kristálycukor
2 nagy tojás
2 teáskanál vanília kivonat
1/2 csésze tej
1/4 csésze friss citromlé
1 citrom reszelt héja
1 csésze friss áfonya
A citromos mázhoz:
1/2 csésze porcukor
2 evőkanál friss citromlé
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Kenjünk ki vajjal és szórjunk bele lisztet egy 9 hüvelykes tortaformába, majd tegyük félre.
- Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. Tegyük félre.
- Egy nagyobb keverőtálban krémesítsük össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos lesz, kb. 3-4 percig.
- Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, alaposan elkeverve minden egyes hozzáadás után. Keverjük hozzá a vanília kivonatot.
- Adjuk hozzá a lisztkeverék felét a vajas keverékhez és keverjük össze csak éppen, amíg elkeveredik.
- Keverjük hozzá a tejet, citromlevet és a citromhéjat.
- Adjuk hozzá a maradék lisztkeveréket és keverjük össze csak éppen, amíg elkeveredik.
- Óvatosan forgassuk bele az áfonyát.
- Öntsük a masszát a készített tortaformába és süssük 35-40 percig, vagy amíg egy tű próbája tiszta lesz a közepébe szúrva.
- Míg a torta sül, készítsük el a citromos mázat, amit úgy készítünk, hogy összekeverjük a porcukrot és citromlevet, amíg sima lesz.
- Amikor a torta elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni a formában 10 percig.
- Vegyük ki a tortát a formából és helyezzük rá rácsra.
- Azonnal locsoljuk meg a citromos mázzal, amíg meleg.
Jó étvágyat!