Egyszerű recept gluténmentes hamburger zsemlékhez:

Hozzávalók:

2 és 1/2 csésze gluténmentes lisztkeverék (pl. rizsliszt, burgonyaliszt, kukoricaliszt keveréke)
1 csomag instant élesztő (kb. 2 és 1/4 teáskanál)
1 teáskanál cukor vagy méz
1/2 teáskanál só
1 csésze meleg víz
2 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj
1 tojás
Szezámmag vagy mák a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

1. Keverjük össze az instant élesztőt a meleg vízzel és a cukorral vagy mézzel egy keverőtálban. Hagyjuk állni kb. 5 percig, amíg habos lesz.


2. Adjuk hozzá az olajat és a tojást az élesztős keverékhez, majd keverjük össze.


3. Keverjük össze a lisztkeveréket és a sót egy másik tálban.


4. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket a nedves összetevőkhöz, és keverjük össze, amíg egy ragacsos tészta képződik.


5. Lisztezett felületen gyúrjuk a tésztát kb. 5 percig, amíg sima és rugalmas lesz.


6. Oszlassuk el a tésztát 4-6 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük zsemléket.

7. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk őket kb. 30 percig pihenni, hogy megkétszereződjön a méretük.


8. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.


9. Opcionálisan kenjük meg a zsemléket felvert tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal vagy mákkal a tetejüket.

11. Süssük őket előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek és megsülnek.


12. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni egy rácsra helyezve.


Ezek a gluténmentes hamburger zsemlék készen állnak arra, hogy feltöltsd őket ízlésednek megfelelő húsokkal, zöldségekkel és szószokkal!